KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Dim sum ‘til you drop

In allerlei vormen en smaken staan ze op de menukaarten: dim sum. Van oorsprong zijn deze gestoomde hapjes vooral favoriet tijdens het ontbijt, maar als lunch zijn ze inmiddels net zo populair. Omdat elk restaurant zijn kaart gevuld heeft met eigen creaties, zijn er inmiddels meer dan 2000 soorten.

Dim sum, dat ongeveer 'raakt je hart' betekent, ontstond als snack in theehuizen. Reizigers die door het oude China reisden konden er even mee op adem komen. De hapjes werden in het noorden bedacht als simpel eten. Toen het idee de keuken van het zuiden bereikte, veranderden de koks de eenvoudige snacks in bijzondere hapjes. Het is nogal wat werk om thuis dim sum te maken, maar gelukkig zijn ze in ieder eethuis verkrijgbaar. Het liefst direct uit het stoommandje.

Ontbijt in Hongkong: dim sum en thee
Ontbijt in Hongkong: dim sum en thee

Hongkong

Hapjes met een ster

Tim Ho Wan is een kleinschalig restaurant in Mong Kok. In de keuken staat Pui Gor, een chef die in de bekendste hotels werkte maar daar genoeg van had. Sinds een paar jaar verkoopt hij verrukkelijke dim sum voor een habbekrats. Zijn stoomhapjes zijn zo goed dat zijn restaurant in 2009 zelfs een Michelinster kreeg. Inmiddels heeft hij een tweede restaurant geopend. Al staat er soms een rij van 3 uur voor de deur, de prijzen blijven buitengewoon vriendelijk.
Een gestoomd hapje met kaviaar, tofoe en paddenstoel kost nog geen anderhalve euro. En zijn hemelse ‘signature dish’, een gestoomd bolletje met gebarbecued varkensvlees, is geen eurocent duurder. Daarmee is Tim Ho Wan misschien wel het goedkoopste sterrenrestaurant ter wereld. Als u niet in de rij wilt staan, kunt u beter een tafel reserveren bij bijvoorbeeld Cuisine Cuisine. De dim sum van paarse plakrijst, bosbessen en chocolade is een pláátje.

Dim sum van Tim Ho Wan

1001 smaken

Al tegen zonsopkomst worden de eerste bamboemandjes warm gestoomd, maar de hapjes zijn tot ver na de lunch verkrijgbaar. Het is vrij gebruikelijk met de hele familie te gaan brunchen. In restaurants zitten verscheidene generaties samen aan ronde tafels vol stoommandjes met gerechtjes - mét een theepot natuurlijk. In sommige restaurants rijdt de bediening af en aan met karren vol mandjes. Een aantal populaire variaties van de Kantonese gerechtjes is vrijwel overal verkrijgbaar. Bekend zijn het doorzichtige garnalenhapje en het deegbolletje met zoet, gebarbecued varkensvlees.

Ook 'shao mai' is een traditionele variant: een pasta van varkensgehakt, gesneden garnaal, paddestoelen, bosui en gember, gewikkeld in een dun jasje van tarwedeeg.  Alle drie de snacks zijn zo populair geworden vanwege hun bereidingswijze. Kantonezen houden niet van vettig eten in de ochtend; daarom verkiezen ze gestoomde gerechten zoals deze. Maar tradities veranderen, en gefrituurde dimsum is inmiddels ook volop te vinden. Ook worden er tegenwoordig wijnsuggesties gedaan. Champagne kan er goed bij.

Shao mai