KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Eat, pray, shop in Little India

De Indiase enclave in de wijk Brickfields is een feest voor het oog, en eigenlijk alle zintuigen. In de straten en steegjes hangt een aroma in de lucht van sandelhout, specerijen, en guirlandes van jasmijn en lotusbloemen. Veel eetstalletjes serveren typisch Zuid-Indiase en Sri Lankaanse gerechten. En dan zijn er nog de prachtige tempels vol hindoegoden. Eat, pray, shop in Little India: de kleurrijkste buurt van Kuala Lumpur.

De naam Brickfields verwijst naar het verleden, toen in dit district de bakstenen werden gefabriceerd voor de wederopbouw van Kuala Lumpur. De houten stad ging in 1881 bij een grote brand in vlammen op; daarna werd bouwen met steen verplicht. Dit was ook de locatie van het spoorwegdepot onder het Britse bewind. De spoorwerkers die er werkten, werden door de Britten uit Zuid-India overgebracht. Veel van hen vestigden zich rond het depot en werden later Maleisische staatsburgers.

De kleurrijke Little India-fontein
De kleurrijke Little India-fontein

Kuala Lumpur

Een bananenbladcurry

Eten van een bananenblad

Er is eten in overvloed in Little India. De populaire ‘banana leaf restaurants’ springen het meest in het oog. Hier wordt de hoofdmaaltijd geserveerd op een bananenblad. Op het menu staan heerlijke curries, waar ook vegetariërs van kunnen smullen. Ook snacks als vadai en stringhoppers zijn niet te missen lekkernijen – de meeste stalletjes hebben elk zo hun eigen specialiteit.

Hindoe-heiligdom

Net als in India zelf is ook in Little India in Kuala Lumpur een mengelmoes van geloven en geloofshuizen te vinden. Kerken, moskeeën, hindoetempels en boeddhistische heiligdommen staan er zij aan zij. Het meest kleurrijk is de enorme Sri Kandaswamy Tempel, een toonbeeld van Tamil-architectuur. Deze tempel herinnert eraan dat een groot deel van de oorspronkelijke immigranten uit Zuid-India en Sri Lanka kwamen. De meer dan 100 jaar oude tempel is het bruisende middelpunt van vele religieuze festivals en ceremonies.

De Sri Kandaswamy Tempel aan Jalan Scott
Prachtige sari’s in Little India

Saffraanshoppen

De belangrijkste winkelstraat van Little India is Jalan Tun Sambanthan; hier vindt u winkeltjes volgepropt met grote stapels sari’s en lappen stof. Saffraan, wat elders in schamele porties verkrijgbaar is, wordt hier verhandeld in grote zakken, net als komijn en kaneel. Zoekt u iets  moderns, ga dan naar KL Sentral, de nieuwste commerciële hub van Brickfields. Die is gevestigd in en rondom een voormalig rangeerterrein.