KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Raadsels in het zand

Op zo’n 400 kilometer van Lima bevindt zich een eeuwenoud mysterie, uitgestrekt over het rode zand van de pampa. De Nazcalijnen vormen pakweg 300 zandtekeningen van dieren, insecten en mythische wezens. Deze prehistorische creaties zijn kilometers groot en zijn zelfs na 2.000 jaar nog goed herkenbaar. In 1990 riep UNESCO de Nazcalijnen uit tot Werelderfgoed.

Tot op de dag van vandaag heeft niemand het mysterie van de Nazcalijnen kunnen ontrafelen. Hoogstwaarschijnlijk zijn de tekeningen het werk van 3 verschillende beschavingen die tussen 500 v. Chr. en 500 n. Chr. in dit gebied leefden. De ‘tekeningen’ zijn op verschillende manieren te bekijken, maar vanwege de enorme omvang zijn ze alleen vanaf grote hoogte in z’n geheel te zien. Vanaf de omliggende heuvels en platforms langs de Pan-American Highway zijn wel delen van sommige figuren te bewonderen. Het uitzicht op de eeuwenoude kunstwerken is het mooist vanuit een vliegtuig.

Nazcalijnen op de Pampa
Nazcalijnen op de Pampa

Lima

De Nazcalijnen

De Nazcalijnen liggen ongeveer 400 kilometer ten zuiden van Lima, op de uitgestrekte pampavlakte. De dichtstbijzijnde steden zijn Ica en Nazca. In Lima zijn er verschillende bedrijven die busreizen naar deze steden aanbieden. Reken voor een reis ongeveer 7 uur. Het makkelijkst is een dagtrip te boeken: behalve de busreis vanaf Lima is er doorgaans dan ook een vlucht over de Nazcalijnen bij inbegrepen. Overnachten kan in Nazca, maar het is ook mogelijk ’s avonds nog in Lima terug te zijn.


Een deel van de lijnen vormen geometrische patronen, maar er zijn ook opmerkelijke tekeningen van dieren. De best bewaarde figuren zijn de Kolibrie, de Spin en de Aap. Vermoedelijk waren de beeltenissen van religieuze betekenis. Volgens archeologen vormen de Nazcalijnen een reusachtige astronomische kalender, waarin de figuren de verschillende zonnefasen uitbeelden. De inheemse boeren zouden de complexe ontwerpen hebben gebruikt om de agrarische cyclus te bepalen en met deze kennis het land te bewerken.

Per vliegtuig over de Nazcalijnen

Hoe zijn de Nazcalijnen gemaakt?

De reusachtige tekeningen zijn vervaardigd met 2 technieken: soms stapelden de makers gruis en stenen in reliëfs, maar meestal groeven zij het rode gruis van de pampa af, waardoor de lichtere ondergrond bloot kwam te liggen. Waarom de figuren zo groot zijn, is niet helemaal duidelijk. De mogelijkheid dat er 2.000 jaar geleden al primitieve luchtballons in gebruik waren, is van de hand gewezen. Het is goed mogelijk dat de makers hun creaties aan de goden wilden tonen, die vanuit de hemel toekeken.

“Het is goed mogelijk dat de makers hun creaties aan de goden wilden tonen, die vanuit de hemel toekeken. ”

De Astronaut

Buitenaardse wezens

Eind jaren tachtig zijn er voor het laatst tekeningen gevonden. De ontdekking van een wonderlijke beeltenis die ‘de Astronaut’ wordt genoemd, veroorzaakte veel ophef. De tekening beeldt een wuivende figuur uit die een astronautenhelm lijkt te dragen. Er werd gespeculeerd over eventuele betrokkenheid van buitenaardse wezens bij de creatie van de Nazcalijnen. Nog altijd komen er mensen op de lijnen af die geloven dat de tekeningen een landingsplaats voor buitenaardse wezens markeren.