KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Genua, de stad van 42 paleizen

Genua is vaak een snelle doorreisplek voor een bezoek aan de Italiaanse Rivièra of de Cinque Terre, maar de stad zelf heeft ook veel te bieden. De vroegere handelsrepubliek, die eeuwenlang net zo welvarend was als Venetië, heeft een oude binnenstad vol charmante stegen, marmeren stadspaleizen en barokke kerken.

Genua nodigt uit om te slenteren, te winkelen en te pauzeren met een kopje Italiaanse koffie in een van de vele espressobars. Een cappuccino met uitzicht op de zwart-wit gestreepte kathedraal San Lorenzo. Of een ristretto aan de haven, waar een Spaans galjoen uit de film Pirates van Roman Polanski een vaste bezienswaardigheid is geworden. Maar het kloppende hart van Genua blijft de wirwar van straatjes in het centro storico, de historische binnenstad, die zowel een middeleeuwse als een barokke 17de-eeuwse uitstraling heeft.

De oude binnenstad
De oude binnenstad

Genua

Palazzi dei Rolli

De binnenstad is vele 16de- en 17de-eeuwse paleizen rijk, die herinneren aan het welvarende handelsverleden van Genua. Vooral Via Garibaldi (destijds bekend als de Strada Nuova, de nieuwe straat) staat vol met palazzi die zijn gebouwd voor rijke kooplieden, bankiers en reders. Bij diverse paleizen zijn de binnenplaatsen, versierd met fresco’s en stucco, vrij toegankelijk. Andere palazzi zijn zelfs geopend als museum, vaak met grote schilderijencollecties met werken van bekende Italiaanse, Spaanse en Vlaamse schilders. Zoals het Palazzo Rossi, Palazzo Doria Tursi en het Palazzo Reale.
Als maritieme grootmacht ontving Genua veel belangrijke buitenlandse gasten; de rijkste families van de stad moesten deze gasten bij toerbeurt ontvangen. Alle paleizen die onder dit systeem vielen, stonden op een officiële lijst, de rollo. Vandaar dat men nog altijd spreekt van de palazzo dei rolli. In 2006 zijn 42 van deze stadspaleizen op de Werelderfgoed geplaatst.
Façade in Via Garibaldi
Piazza Ferrari
Kathedraal de San Lorenzo

De kathedraal en het Piazza Ferrari

Genua staat bekend als de verticale stad, omdat de plaats tegen de heuvels aan zee is gebouwd. Diverse steegjes met trappen geven mooie doorkijkjes op het lagere deel van de stad. Kabeltrams voeren naar hoge uitzichtpunten. Een herkenbaar oriëntatiepunt in het hart van de stad is de vierkante klokkentoren van de kathedraal de San Lorenzo, waarvan de oudste delen teruggaan tot 1118. Net als andere beroemde kerken in Liguria en Toscane is deze kathedraal opgetrokken uit wit en zwart marmer, wat de duomo een bijzonder statige uitstraling geeft. Niet ver daarvandaan ligt het enige grote plein van de binnenstad, het Piazza Ferrari. Met zijn grote fontein een bekende ontmoetingsplek.

Winkelen in Genua

Genua is een fijne winkelstad met mooie oude winkels en speciaalzaken (parfums, lederwaren, delicatessen) in de smalle straten van het historische centrum. Modernere boetieks zijn er in de 19de-eeuwse straten als Via Roma en de brede Via XX Settembre, maar ook in de winkelpassage Galleria Mazzini. Een bijzondere ervaring is een bezoek aan de Mercato Orientale, een markt in overdekte hallen. Diverse exotische kramen doen hier denken aan de tijd dat Genua een doorvoerplek was voor specerijen. Maar er zijn ook veel typisch Italiaanse producten, zoals paddenstoelen, courgettes, verse pasta, Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaten.
De Mercato Orientale