KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Grand Venue: Royal Albert Hall

Mede dankzij Hitchcock en Bob Dylan is het een van de beroemdste concertzalen ter wereld: Royal Albert Hall. Anderhalve eeuw na de opening door koningin Victoria biedt het multifunctionele cultuurpaleis plek aan alles van symfonieorkest tot rockmusical.

Doris Day krijst in The Man Who Knew Too Much (1956) zó hard dat zelfs het London Symphony Orchestra overstemd wordt. De bloedstollende climax van Alfred Hitchcock’s thriller speelt zich af in Royal Albert Hall. De schurk in de film is van plan om vanuit een van de loges een buitenlands staatshoofd dood te schieten. Die koelbloedige moord is gepland tijdens het bombastische slotakkoord van de Storm Clouds Cantata, zodat het publiek het schot niet opmerkt. Alleen onze heldin kan tijdens de almaar aanzwellende orkestklanken op het nippertje het noodlot afwenden.

Cultuurpaleis Royal Albert Hall
Cultuurpaleis Royal Albert Hall

Londen

Dankzij die ijzingwekkende gil van Doris Day wordt het staatshoofd gered en de moordenaar overmeesterd. Eind goed, al goed. De twaalf minuten durende en met Hitchcockiaanse precisie gefilmde scène bevestigde het imago van Royal Albert Hall als de mooiste concertzaal van Londen – tot groot genoegen van de directie. The Beatles en The Kinks bezongen het monumentale gebouw, er zijn boeken over volgeschreven en de geschiedenis waait er door de gebogen gangen.

Podium voor de allergrootsten

Precies zo had prins Albert het bedacht. Na de Wereldtentoonstelling van 1851 was de wens van de prins-gemaal van koningin Victoria dat er een permanent gebouw zou verrijzen waar het volk zich tegoed kon doen aan kunst en wetenschap en dat omringd zou worden door de beste scholen en musea. Zelf zou de prins het uiteindelijk niet meemaken, hij overleed in 1861. Pas 6 jaar later begon de bouw van de concertzaal, die nu algemeen wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld. Royal Albert Hall heeft een warm plekje in de harten van veel Londenaren en van de artiesten die er optraden.
De reputatie van Royal Albert Hall is sinds haar opening in 1871 zorgvuldig opgebouwd. De groten der aarde traden hier aan: dirigenten als Leonard Bernstein en Herbert von Karajan, orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest en het Wiener Philharmoniker, maar ook popacts als de Beatles en de Stones toen en Coldplay en Stereophonics nu. In 1968 kwam hier het Eurovisie Songfestival vandaan; het was de eerste Europese live-tv-uitzending in kleur. En sinds 1941 vindt hier jaarlijks het grootste festival voor klassieke muziek ter wereld plaats: de Proms.

En er is meer dan muziek. Twintig jaar lang werd de Miss World-verkiezing hier gehouden. De belangrijkste filmvertoningen, zoals de wereldpremières van de Bondfilms Die Another Day (2002) en Skyfall (2012), worden bijgewoond door koningin Elizabeth of prins Charles en zijn vrouw Camilla. Royal Albert Hall fungeert ook als sportarena; zo waren er veel basketbal-, badminton- en bokswedstrijden en in december ligt hier ook een tennisbaan. Het eerste kampioenschap sumoworstelen buiten Japan werd hier gehouden in 1991 en in de zomer van 2015 betreden gemaskerde Mexicaanse worstelaars de arena.
Een boxwedstrijd in 2011
Royal Albert Hall, London

Bob Dylan was een Judas

Van alle legendarische concerten die hier plaatsvonden, staat dat van Bob Dylan veel Londenaren nog helder voor de geest. In 1965 staat Dylan voor het eerst in Royal Albert Hall. Hij is 23 jaar, heeft zijn vijfde studioalbum uitgebracht, is enorm populair en schittert in de Londense schijnwerpers. Een jaar later komt hij terug, maar dan loopt het heel anders. Het concert bestaat uit twee delen: een akoestische set voor de pauze, zoals het publiek van hem gewend is, en erna een elektronische set. Dat tweede deel valt bij Dylans Britse fans niet in de smaak. Er klinkt boegeroep en een afvallige fan roept “Judas!” naar de zanger. Een andere fan schreeuwt: “Ik luister nooit meer naar je!”
“Ik geloof je niet, je bent een leugenaar” is het antwoord van Dylan en hij instrueert zijn band om Like A Rolling Stone extra hard te spelen. Bob Dylan Live 1966 - The Royal Albert Hall Concert werd zijn beroemdste bootleg. Decennia later bleek dat die illegale opname niet in Londen maar in Manchester was gemaakt, toch kreeg Royal Albert Hall door het Judas-incident een mythische status als ‘de Heilige Graal van de Rock & Roll’. Het zou 47 jaar duren voordat Dylan weer terug zou keren – in 2013, en toen waren de reacties louter positief. In oktober 2015 brengt hij een eerbetoon aan Frank Sinatra – die vijf concerten zijn al stijf uitverkocht.
BBC Proms komt elk jaar terug in RAH

Geregeld liepen concerten in Royal Albert Hall uit de hand. Het dieptepunt was in 1971, toen van de 23 popconcerten dat jaar, er precies één ordentelijk verliep. Nadat de Britse band The Nice de Amerikaanse vlag had verbrand, nam de directie nam een drastische maatregel: pop en rock werden verbannen. Frank Zappa met het Royal Philharmonic Orchestra, Bryan Ferry met 15-koppige band en de rockmusical Tommy met Rod Stewart, Richard Harris en Ringo Starr werden afgeblazen. Het werd een financiële strop en het verbod was dan ook van korte duur.

Zelf touren in Royal Albert Hall

Wie alle ins en outs wil weten, boekt een rondleiding. De Grand Tour voert in een uur door het hele concertgebouw, inclusief de indrukwekkende grote zaal en de ‘Royal Retiring Room’, de privékamer van de koningin. De Secret History Tour vertelt de minder bekende verhalen die alleen de insiders kennen, de Inside Out Tour focust op de architectuur en de Behind The Scenes Tour brengt de bezoekers achter de coulissen. Daarna is er een afternoon tea met champagne of kan er uitgebreid worden gedineerd; met keuze uit 6 restaurants en 14 bars maak je hier van een concertbezoek makkelijk een complete avond uit.