Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Hemingway Was Here

Ernest Hemingway werd op slag verliefd op Cuba, nadat hij er in 1932 heen was gevaren voor een vistripje. De Amerikaanse Pulitzer- en Nobelprijswinnaar zwierf de wereld over, van Chicago en Milaan tot Parijs en Key West, maar nergens bleef hij langer plakken dan hier: op Cuba woonde hij bijna een kwart eeuw. Een speurtocht in het voetspoor van de beroemdste import-Cubaan.

De eerste Hollywood-filmploeg die sinds de Revolutie van 1959 toestemming kreeg om te draaien op Cuba was die van regisseur Bob Yari. Het onderwerp van ‘Papa’, de biografische film die in 2015 in de bioscopen komt: Ernest Hemingway. Waarom Yari per se hier wilde draaien, laat zich raden: op Cuba staat het hotel waar de schrijver/journalist bivakkeerde, de bars waar hij zijn mojito’s en daiquiri’s dronk, en het huis waar hij settelde en zijn meesterwerken schreef. Ze zijn nagenoeg onveranderd – daar kan geen nagebouwde filmset tegenop.

Het Hemingway-monument, Cojimar, Cuba
Het Hemingway-monument, Cojimar, Cuba

Havana

Hotel Ambos Mundos

Hemingways eerste huis: Hotel Ambos Mundos

In Hotel Ambos Mundos, geopend in 1925, waait de geschiedenis door de donkere gangen. Voordat Hemingway zijn eigen huis op Cuba had, verbleef hij hier in de jaren ’30 maar liefst 7 jaar lang. Op kamer 511 schreef hij een van zijn beste boeken: ‘For Whom the Bell Tolls’ (Voor wie de klok luidt), in 1943 verfilmd met in de hoofdrollen Gary Cooper en Ingrid Bergman. De hotelbar, de schildpaddenvijver in de lobby en de antieke kooiliften zijn nog precies zoals in de tijd van Hemingway – wiens barrekening ingelijst aan de muur hangt. Kamer 511 is nu een minimuseum.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Hotel Ambos Mundos, Calle Obispo 153, Havana,

www.hotelambosmundos-cuba.com

Hemingways favoriete bars in Havana

‘Mi mojito en La Bodeguita, mi daiquiri en El Floridita’ – die spreuk valt nog steeds te lezen op de muur van La Bodeguita del Medio, in Hemingways handschrift. De drankexpert wist precies waar hij moest zijn voor de best gemixte mojito. Die dronk hij graag in La Bodeguita, een piepklein barretje dat ook werd gefrequenteerd door schrijver Gabriel García Márquez en dichter Pablo Neruda. Voor zijn daiquiri verkaste Hemingway naar El Floridita. Beide bars beweren de respectievelijke cocktails zelf te hebben uitgevonden.

+ Lees meer

La Bodeguita

Bekijk op de kaart

La Bodeguita del Medio, Calle Empredado, Havana. El Floridita, Calle Obispo, Havana.

Het bureau van Hemingway

Bij Hemingway over de vloer: Finca Vigía

Martha Gellhorn, Hemingways derde vrouw, was het zat om in een hotelkamer te wonen. Zij zocht daarom een echt huis uit: Finca Vigía. Hemingway zou er 21 jaar wonen. In dit huis op een heuvel op 11 kilometer van Havana schreef hij 2 van zijn klassiekers; ‘Islands in the Stream’ (Eilanden in de golfstroom) en ‘The Old Man and the Sea’ (De oude man en de zee).  Meteen na Hemingways vertrek van Cuba liet Fidel Castro, een groot bewonderaar, het huis openstellen als museum.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Finca Vigía, San Francisco de Paula, Havana