KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Historie in Palacio de La Moneda

Geen plek in Santiago is van zoveel historisch belang geweest als het Palacio de La Moneda. Dit paleis, waarin nu de Chileense regering huist, was in 1973 het toneel van een gewelddadige staatsgreep die uiteindelijk aan duizenden Chilenen het leven kostte. Maar La Moneda is ook interessant vanwege de architectuur – en het culturele centrum in de kelder.

La Moneda was oorspronkelijk helemaal geen paleis: het werd in 1784 gebouwd om de nationale Munt te huisvesten. Vandaar ook de naam: ‘moneda’ is Spaans voor munt. Pas in 1846 werd het de zetel van de overheid. In 1973 werd het paleis in één klap wereldwijd op de kaart gezet met de gewelddadige staatsgreep van generaal Pinochet. La Moneda werd flink gebombardeerd toen de zittende president Salvador Allende weigerde te vertrekken. Het paleis werd in 1981 weer in gebruik genomen.

La Moneda
La Moneda

Santiago de Chile

“Het interieur van La Moneda is opvallend kleurrijk met een gele, rode en blauwe kamer”

Kleurrijk interieur

Een rondleiding door het paleis voert langs verscheidene vertrekken, waarvan de Salón Independencia misschien wel de belangrijkste is. Vanaf de balkons die aan deze kamer grenzen werd in de 18de en 19de eeuw belangrijk nieuws aan het volk meegedeeld. Tegenwoordig zwaait de nieuw gekozen president er telkens het volk toe. Het interieur van La Moneda is opvallend kleurrijk: zo zijn er een gele, rode en een blauwe kamer. Ook bijzonder is de officiële wisseling van de wacht. Dit gebeurt om de dag; u kunt het beste ter plekke het schema checken.

Cultuur in de kelder

Naast het paleis werd in 2010 een nieuw plein geopend: Plaza de la Ciudadanía. Onder het plein ligt het belangrijkste culturele centrum van Chili, het Centro Cultural Palacio la Moneda. Het futuristische centrum, dat daglicht binnen krijgt dankzij een glazen dak, is toegankelijk via loopbruggen die afdalen naar het atrium. Er zijn twee expositieruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen, maar u vindt er ook een permanente collectie. Het tentoongestelde werk is voornamelijk van Latijns-Amerikaanse kunstenaars en fotografen. In de permanente expositieruimte kunt u historische Chileense kunst en voorwerpen bewonderen zoals kleding en sieraden. Het centrum herbergt ook een filmhuis, een bibliotheek, een educatief centrum en verschillende restaurants en cafés. De entree is van maandag tot en met vrijdagochtend gratis.

Centro Cultural Palacio La Moneda