Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

In hogere sferen

In het Turks heet de waterpijp een ‘nargile’. Vroeger was het roken ervan iets wat alleen de oudere generatie deed, maar een jaar of 10 geleden is dit eeuwenoude gebruik afgestoft en nieuw leven ingeblazen. Een bezoek aan Istanbul is daarom niet compleet zonder een avond in een nargile, een waterpijpcafé. Hier hebt u de keuze uit allerlei soorten en smaken.

In het Turks betekent het werkwoord ‘içmek’ zowel roken en drinken. En dat is feitelijk wat de waterpijptraditie behelst: thee drinken en roken. Met drugs heeft dat niets te maken; er zit namelijk niets meer dan tabak in de pijp, vaak met een zoet smaakje zoals appel, meloen of aardbei. Het gaat er ook niet om high te worden. Waterpijproken is vooral een sociale activiteit. In het gezelschap van vrienden die samen een nargile delen wordt een ontspannen avond doorgebracht.

Waterpijp kunt u in Istanbul gewoon op een terras roken
Waterpijp kunt u in Istanbul gewoon op een terras roken

Istanbul

Waterpijpdistrict

In de hoogtijdagen van het Ottomaanse rijk was waterpijproken bijzonder populair. Het roken van een nargile met de sultan werd beschouwd als de hoogst mogelijke eer die iemand ten deel kon vallen. Met de opkomst van sigaretten in de Tweede Wereldoorlog verdween de nargile van het toneel, om vanaf eind jaren ’90 weer helemaal terug te keren.

In Tophane, een buurt in het district Beyoğlu, rezen als reactie op de nieuwe trend de nargilecafés als paddenstoelen uit de grond. De wijk heeft inmiddels zelfs de bijnaam ‘Nargile Central’. De meeste cafés zijn 24 uur per dag open en zijn voorzien van grote tuinen, waar gasten plaats kunnen nemen op relaxte loungekussens in de schaduw van de bomen. Hier kunt u op uw gemak alle smaken uitproberen, van cappuccino en banaan tot mint of perzik. Daarbij drinkt u een kopje thee, koffie of vers fruitsapje. Nargilem Kafe heeft een erg mooie tuin, Erzurum Nargile is een aanrader omdat dit een van de oudste nargiles van Istanbul is.

Een nargile-tuin in Tophane

Sprookje uit 1001 nacht

In Istanbul vindt u op elke hoek van de straat een nargile waar u kunt neerstrijken om een waterpijp te roken. Een van de bekendste cafés van de stad is Erenler Nargile, gehuisvest in een binnentuin die voorheen toebehoorde aan een theologieschool. Het café ligt aan de rand van de Grand Bazaar, maar de entree zit enigszins verstopt aan de Çorlulu Alipaşa Medresesi in Çemberlitaş. Volg daarom de lokale studenten en dames en heren die hier rechtstreeks vanuit hun werk naartoe gaan. Binnen spelen vaste klanten backgammon, de tuin lijkt wel uit een sprookje uit duizend-en-één-nacht te komen.

Backgammon en waterpijp roken

Foto credits

  • Een nargile-tuin in Tophane: robin robokow, Flickr
  • Backgammon en waterpijp roken: Henri Bergius, Flickr