KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Kajakken door de mangrove

De mangrovebossen van Bonaire vormen een belangrijke voedingsbron voor het leven in de Caribische Zee. Tussen de lange wortels van deze bomen leeft een enorme variatie aan dieren. De bossen liggen in Lac Bay, in de zuidoosthoek van het eiland. U kunt dit beschermde natuurgebied op een sportieve en bijzondere manier verkennen: per kajak.

De mangrovebossen van Lac Bay, al ruim 850 jaar oud, zijn uniek in de Caribische regio. In Lac Bay groeien 4 verschillende soorten mangrove. Deze bomen hebben de bijzondere eigenschap zout uit zeewater te kunnen filteren en daarmee dus zoetwater te consumeren. Het is een van de weinige boomsoorten die prima kunnen overleven in kustgebieden.

Met een kajak de mangrove in
Met een kajak de mangrove in

Bonaire

Diep het woud in

Mangrovebossen zijn vanwege hun dichte begroeiing en het lage waterpeil lastig te doorkruisen, en de meeste mensen zien dan ook alleen de randen er van. Met een kajak is het echter mogelijk diep door te dringen in het mangrovewoud – echt een bijzondere ervaring. Op Bonaire zijn diverse bedrijven die kajaktochten door de mangroves van Lac Bay organiseren, waaronder het Mangrove Info Center Bonaire. Dit centrum is opgericht in 2002 en is een onderzoeks- en informatiecentrum in één. Vanuit het centrum vertrekken kajaktochten onder begeleiding van een deskundige gids. Geniet van de stilte en rust terwijl u tussen de bomen door peddelt. Er zijn ook tochten die het kajakken combineren met snorkelen tussen de mangroves. Ook dit is een unieke ervaring, vooral vanwege de rijkdom aan tropische vissen en exotische planten. Let wel: flippers zijn bij het snorkelen niet toegestaan omdat deze schade kunnen toebrengen aan de mangroves en het ecosysteem.
Ervaar de rust van het mangrovewoud
Een flamingo tussen de mangroves
Een rode reiger

Vogels spotten

De mangrovebossen zijn een broedplaats van talloze exotische vogels. Hier vindt u onder andere steltlopers, diverse reigersoorten en kluten. Maar ook de mangrovekoekoek en de voor Bonaire zo bekende flamingo hebben hier hun leefgebied. Vogelliefhebbers doen er dus verstandig aan een goede verrekijker mee te nemen – er valt een hoop bijzonders te zien vanuit de kajak.