KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De kunst van het Kremlin

Het Kremlin staat symbool voor de Russisch-Orthodoxe kerk, de tsaren en het communisme. Door de tijd heen is het ommuurde complex in hartje Moskou echter ook uitgegroeid tot hét Russische epicentrum van architectuur en iconenkunst. Het hele jaar door zijn er exposities te bezichtigen van vorstelijke allure, die de geschiedenis van de federatie tot leven brengen.

Tegen het eind van de 15de eeuw is begonnen met de bouw van het Kremlin, een versterkte stadsburcht. De Italiaanse architect Aristotele Fioravanti ontwierp de Oespenski-kathedraal, waar eeuwenlang tsaren zouden worden gekroond. Ook liggen hier verschillende geestelijk leiders begraven. Rond het Kremlin verrees een stenen ommuring, om de inwoners van Moskou te beschermen tegen invallen. Tot de 20ste eeuw is er gebouwd, verbouwd en gesloopt, met als resultaat een keur aan kathedralen, kerken en regeringsgebouwen langs de Moskva-rivier.

Het Kremlin langs de Moskva-rivier
Het Kremlin langs de Moskva-rivier

Moskou

Binnen de muren

Het is dankzij het slechte weer in 1812 dat er nog zoveel te zien valt in het Kremlin. In dat jaar bezette Napoleon een maand lang het overheidscomplex. Hij beval zijn leger het Kremlin op te blazen, maar door hevige regenval is dat maar deels gelukt. Het Paleis van de Patriarch is bijvoorbeeld gespaard gebleven; hier zijn nu juwelen, huishoudelijke spullen en meubelen uit de 17de eeuw tentoongesteld. Aangrenzend ligt de Twaalf Apostelenkerk, de huiskerk van de patriarchen, waar de vergulde houten wand met iconen veel bekijks trekt.

De 5-koepelige Oespenski-kathedraal herbergt ook een iconostase, een wand samengesteld uit iconische beelden, uit de 17de eeuw. Verder zijn er nog een aantal oudere iconen te vinden. Net buiten deze heilige plaats, bij de ommuring, liggen tal van kerkhoofden begraven. Verder kunt u niet om de Klokkentoren van Ivan de Grote, de wapencollectie in de Armoury en de Tuin van Aleksandrovsky heen.

De orthodoxse kathedraal
Het mausoleum op het Rode Plein

Geconserveerd communisme

In een tombe op het Rode Plein ligt een van de invloedrijkste personen van de 20ste eeuw opgebaard: Vladimir Lenin. Nadat Lenin in 1924 overleed, besloot Jozef Stalin dat de vader van het communisme voor altijd te bewonderen moest zijn. Het kostte Russische wetenschappers een half jaar om een chemische balsem te ontwikkelen die de ontbinding van Lenin’s lichaam kon tegengaan. De mummie, die eens in de zoveel jaar nieuwe kleding krijgt aangemeten, is te bezichtigen in een granieten tombe op het plein.