Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Kruger: het grootste natuurpark van Zuid-Afrika

Het Kruger National Park is een van de oudste, bekendste en grootste natuurparken van Afrika. Het park, in de volksmond ‘de wildtuin’ genoemd, bestrijkt zo’n 20.000 vierkante kilometer, ongeveer de helft van Nederland. Door de omvang van het park en de verschillende ecozones zijn hier haast alle Afrikaanse diersoorten van Afrika te vinden. Bovendien in groten getale: meer dan 13.000 olifanten, 5.000 giraffen, 86.000 impala’s en bijna 5.000 neushoorns lopen rond in het Krugerpark.

Het natuurpark ligt op 5 uur rijden van Johannesburg, en is ook te bereiken met een lokale vlucht. U kunt het park per huurauto ontdekken, dankzij de 414 kilometer lange asfaltweg en de vele goed onderhouden grindwegen door de bush. Maar de kans om dieren te spotten is groter als u meegaat met de ritten die het park zelf organiseert. ’s Ochtends, rond zonsondergang of ’s nachts rijdt u door het park, op zoek naar het wildleven. Aan het begin en het einde van de dag is het licht verpletterend mooi. Vaak is dit ook de beste tijd om de dieren te spotten, omdat het dan ook voor hen nog niet zo heet is.

Olifanten in Kruger Nationaal Park
Olifanten in Kruger Nationaal Park

Johannesburg

Wilde dieren spotten

Het Krugerpark bestaat grofweg uit 3 delen. Het vruchtbare zuidelijke gedeelte, met dicht struikgewas, bergen en rivieren is veruit het meest populair. Hier zijn grote kuddes giraffen, impala’s, zebra’s en olifanten te zien, en ook leeuwen, krokodillen, nijlpaarden en een aantal jachtluipaarden. Over het hele park verspreid zijn kampen waar u kunt overnachten. Daar zijn ook winkels, een tankstation en een restaurant. Een bijzonder kamp is Lower Sabie, want hier brengt u de nacht door aan een drinkplaats. ’s Nachts komen daar olifanten zich wassen, en u ziet er wrattenzwijnen met hun hele gezin water drinken.


Het centrale gebied is meer open en vlak en daar lopen wat minder dieren rond dan in het zuidelijke deel. Maar ook hier zijn buffels, olifanten, nijlpaarden, giraffen en wat leeuwen te vinden. In dit gedeelte bevinden zich diverse kampen, waaronder Lebata. Dit kamp heeft een olifantenmuseum met bijvoorbeeld schedels en slagtanden. Het wat zuidelijkere kamp Satara ligt aan een drinkplaats in het grasland – een plek die graseters aantrekt en dus ook hun natuurlijke vijand: de leeuw.


Het noorden, boven de rivier Lebata, is vooral voor vogelliefhebbers een interessante plek. Boven de rivier is er een kleurrijk vogelleven. Kamp Shingwedzi staat bekend om z’n vele vogelsoorten, maar er zijn ook dieren te zien als waterbokken, antilopen en koedoes. Kamp Mopani is een van Krugers nieuwste camps en ligt bij Pioneer Dam. Deze plek is vooral in de winter aantrekkelijk, omdat er dan weinig water is en de dieren samendringen rond de dam.

+ Lees meer

Cheetahs spotten

Georganiseerde gamedrives

Aan de rand van het Krugerpark liggen particuliere reservaten, die wat luxueuzer zijn dan het nationale park. Deze reservaten hebben vaak mooie en romantische accommodaties, serveren goed eten en organiseren klassieke safari’s in Land Rovers. De zogenaamde ‘gamedrives’ worden begeleid door zeer bekwame opzichters, die radiocontact hebben met hun collega’s en elkaar op de hoogte stellen als er ergens grote dieren zijn gespot. De kans dat u bijzondere diersoorten tegenkomt, is met deze gamedrives dan ook groot.

Giraffe bij zonsondergang

Begeleid op pad

Wie in het park verblijft en een beetje een vroege vogel is, kan elke ochtend rond zonsopkomst meelopen met de wildwandelingen. Deze wandelingen duren gemiddeld 3 uur. Er zijn ook 3-daagse wildernistochten onder leiding van ervaren opzichters. De kans om wilde dieren te spotten is hierbij niet groter dan met de auto, maar de gids maakt u bewust van de bijzondere vegetatie en kleinere dieren. Deze 3-daagse tochten worden gehouden in groepen van maximaal 8 personen. Het is voor echte wandelliefhebbers – u gaat namelijk elke dag 7 uur op pad.