KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Made in Hongkong

De nieuwste laptops en parfums zijn er snel gevonden. Maar met zoveel keus aan winkels kunt u er ook de origineelste souvenirs kopen. Een Chinese avondjurk of antiek kamerscherm? Geen probleem. Op de prachtig gemaakte lokale hebbedingetjes kunt u gemakkelijk verliefd worden. Het heeft de Hongkongers tot winkelverslaafden gemaakt. Wees gewaarschuwd!

In Hongkong bestaat geen btw; ook de belasting die bedrijven betalen is laag in vergelijking met die in andere landen. Tel daar de besmettelijke winkeldrift van de inwoners bij op en dit is wat je krijgt: oneindig veel speciaalzaken, markten en winkelcentra. Vooral tijdens de uitverkoop, die ten minste twee maal per jaar plaatsvindt, kunt u toeslaan. De meeste speciaalzaken en antiquairs zitten op Hongkong Eiland. We helpen u graag op weg.

Hong Kong Island
Hong Kong Island

Hongkong

Kitty in Causeway Bay

In Causeway Bay zijn de meest uiteenlopende winkels te vinden. Het gebied staat bekend om de Japanse waar die er wordt verkocht. Zo is het bijvoorbeeld een en al Hello Kitty en sushi in het warenhuis Sogo. De winkel van Retrostone, om de hoek, staat vol met nagemaakte vintage-artikelen: een bizarre rage die is overgewaaid vanuit Japan. Horlogefans doen er goed aan door te lopen naar winkelcentrum WTC More. Daar tikken in de winkel van Good Old Days meer dan 1000 horloges die eigenaar Szeto heeft meegenomen uit alle windstreken.

Verderop, aan Leighton Road, zit een vestiging van Goods Of Desire. Het is hier Hongkong wat de klok slaat, zij het met een knipoog. Neem bijvoorbeeld de handtas waarop een foto staat met een duizelingwekkend aantal oude balkons. Voor tijdloze Chinese jurken en japonnen neemt u de dubbeldekkertram naar Pedder Street, voor bekende haute-couture maar ook prachtige kleding in Chinese warenhuizen.

Hello Kitty is overal
Antiekmarkt

Op zoek naar antiek

Antiekwinkels houden zich schuil in de rustigere straten van Central. Bezoekt u Hollywood Road, dan ontkomt u niet aan Chinees porselein, boeddhabeelden en kamerschermen van lakwaar. Veel spullen zijn werkelijk antiek, maar u kunt hier ook een kat in de zak kopen. Dat geldt zeker ook voor de antiekmarkt die dagelijks in diezelfde buurt wordt gehouden, tussen Upper Lascar Row en Hollywood Road.

De kunst van een goede prijs

Chinezen zijn niet vies van afdingen, zeker niet op de straatmarkten. En ook hier betalen locals de laagste prijs – zij kunnen immers nog eens een keer terugkomen of een winkel aanbevelen bij vrienden. Als buitenlandse bezoeker kunt u uw kansen op een goede prijs aanzienlijk vergroten als u weet hoe het er hier aan toegaat. Zo heerst het idee dat een verkoop in de vroege ochtend een voorteken is van een goede dag voor de handelaar. Door dit bijgeloof krijgt u ’s ochtends een beter prijs. Daarnaast kunnen geduld, hoffelijkheid of zelfs een meelijwekkend verhaal ook een handje helpen. Succes!

Afdingen