KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Maleisische eilanden voor elk budget

De eilanden van noorderbuur Thailand mogen dan wel beroemder zijn, de honderden eilanden van Maleisië zijn minstens zo mooi. Bovendien zijn deze eilanden net zo makkelijk bereikbaar en zijn ze vaak net even wat minder druk. Luieren op een bountystrand, eropuit in het tropisch regenwoud, cultuur snuiven in koloniale stadjes, een frisse neus halen in de bergen, snorkelen rond het prachtige koraal: op de Maleisische eilanden kan het allemaal.

Maleisië heeft 878 eilanden om uit te kiezen, van bewoond en bereikbaar tot eenzaam en afgelegen. Langs de westkust van het schiereiland liggen het populaire eiland Langkawi, met zijn bountystranden en luxeresorts, en Penang, met de koloniale architectuur en het ongerepte regenwoud. Aan de oostkust bieden de Perhentian-eilanden een ontspannen sfeer én budgetaccommodaties. En dat op maar een paar uur van Kuala Lumpur.

Bountystrand in Maleisië
Bountystrand in Maleisië

Kuala Lumpur

Luxe resort Four Seasons op Langkawi

Voor luxepaarden: luilekkereiland Langkawi

Langkawi is het archetypische bountyeiland, compleet met azuurblauwe zee, wuivende palmbomen en witte zandstranden. De eilanders verdienen hun brood met visserij, rubberplantages en rijstbouw, maar vooral met toerisme – na Penang is dit het populairste Maleisische eiland. De meeste bezoekers laten het bergachtige binnenland, dik begroeid met tropisch regenwoud vol watervallen, apen en varanen, aan zich voorbijgaan. Zij komen hier om te luieren in een van de super-de-luxe strandresorts. Zo zijn er het 8 villa’s tellende Bon Ton en  de Four Seasons, uitgerust met een ’infinity pool’ en een spa.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Pulau Langkawi, Kedah, Maleisië

Voor rugzakkers: ontspannen Perhentian

Twee eilanden voor de prijs van één: voor de oostkust van het Maleisisch schiereiland, net onder Thailand, liggen Perhentian Besar en Perhentian Kecil. De twee eilanden worden omzoomd door de kristalheldere Zuid-Chinese Zee waarin het goed duiken en snorkelen is – vaak zó vanaf het strand. De eerste, ‘Groot Perhentian’, trekt vooral gezinnen, terwijl ‘Klein Perhentian’ populair is bij rugzakkers. De sfeer op de eilandjes is ontspannen, de witte zandstranden zijn prachtig, en de  pensions en hotelletjes betaalbaar. Houd er rekening mee dat tijdens de moesson (oktober-maart) hier bijna alles is gesloten.

+ Lees meer

Snorkelen op de Perhentian-eilanden

Bekijk op de kaart

Perhentian-eilanden, Maleisië
De Penang heuvels

Voor cultuur- en natuurliefhebbers: Penang

‘De parel van de Oriënt’ wordt het schildpadvormige Penang ook wel genoemd. Dat is niet overdreven: hoofdstad Georgetown staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vanwege de Brits-koloniale architectuur. Er zijn geurige markten en kleurrijke tempels, en er zijn maar weinig plaatsen in Maleisië waar lekkerder wordt gekookt dan hier. De oostkust is volgebouwd, aan de westkust is het stiller. De hele noordwesthoek is voorbehouden aan het nieuwste nationale park met tropisch regenwoud en de grootste boeddhistische tempel van het land. Verder kunt u een kabeltreintje nemen naar Penang Hill of genieten van de prachtige stille strandjes.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Penang, Maleisië