Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Monument voor de Rwandese genocide

Geen enkele gebeurtenis had een grotere impact op de geschiedenis van Rwanda dan de burgeroorlog van 1994. In 100 dagen tijd werden meer dan een miljoen Tutsi’s systematisch vermoord door Hutu’s, onder toeziend oog van een VN-vredesmacht. Het genocide-herdenkingscentrum in Kigali herinnert aan een van de bloederigste volkerenmoorden in de wereldgeschiedenis.

Het Kigali Genocide Memorial Centre opende ter gelegenheid van de 10de herdenking van de genocide in 2004. Het centrum staat in de buitenwijk Gisozi, op de plek waar 250 duizend mensen hun laatste bestemming vonden in een massagraf – een onwezenlijk aantal. Drie permanente tentoonstellingen doen uit de doeken hoe het zo ver kon komen: hoe de spanning tussen de etnische groepen in het kleine Afrikaanse land opbouwde, hoe uiteindelijk de vlam in de pan sloeg en hoe het drama zich kon voltrekken onder de ogen van die toch forse VN-vredesmacht.

Genocide-herdenkingscentrum in Kigali
Genocide-herdenkingscentrum in Kigali

Kigali

Een gitzwarte episode in de geschiedenis

De Rwandese bevolking bestaat uit een grote meerderheid van Hutu’s (90 procent) en een kleine minderheid van Tutsi’s (9 procent). Van oudsher maakten de Tutsi’s de dienst uit: al in de 15de eeuw werd Rwanda geregeerd door een Tutsi-koning en werden de arme Hutu’s onderdrukt. En onder het Belgische koloniale bewind zijn de tegenstellingen tussen beide bevolkingsgroepen verder vergroot.


Na de onafhankelijkheid in 1962 kwam de Hutu-meerderheid in opstand: de Tutsi-elite werd verdreven. Met de Hutu’s aan de macht bleef de situatie explosief, en de VN stationeerde een vredesmacht. Toen op 6 april 1994 het vliegtuig van Hutu-president Juvénal Habyarimana nabij het vliegveld werd neergeschoten, sloeg de vlam in de pan. Tutsi’s, maar ook gematigde Hutu’s, werden afgeslacht met machetes en gedumpt in massagraven. Als gevolg van een gebrekkig mandaat, maar vooral ook van de desinteresse in de VN-lidstaten voor de massaslachting, greep de vredesmissie niet in.

“Al in de 15de eeuw werd Rwanda geregeerd door een Tutsi-koning en werden Hutu’s onderdrukt”

Drie tentoonstellingen bieden inzicht

Terug naar Hotel Rwanda

De tentoonstelling biedt tekst en uitleg over de aanloop naar, de gebeurtenissen tijdens en de nasleep van deze gitzwarte episode in de Rwandese geschiedenis. Voor geïnteresseerden zijn er meer bezienswaardige plekken. Zoals Hôtel des Mille Collines, dat tegenwoordig wordt gerund door luxeketen Kempinski, maar destijds opvanghuis was voor gevluchte Tutsi’s, zoals is te zien in de film ‘Hotel Rwanda’ uit 2004. Het voormalige presidentiële paleis is nu een museum, met in de tuin de brokstukken van het neergeschoten vliegtuig van de president. Op 30 kilometer van Kigali, in Nyamata, staan het nationale gedenkteken voor de genocide en een monument/herdenkingscentrum.

Foto credits

  • Drie tentoonstellingen bieden inzicht: Flickr: lucianf