KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De dominante zussen van Moskou

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog steken 7 gebouwen trots boven de skyline van Moskou uit. Met de bouw van deze legendarische torenflats, de Zeven Zussen genoemd, maakte toenmalig leider Jozef Stalin een krachtig gebaar naar de rest van de wereld. De smaak van zijn architecten was allesbehalve conservatief: de dominante zussen zijn het resultaat van een gedurfd huwelijk tussen Russische barok en Amerikaanse hoogbouw.

Stalin wilde met de bouw van de ‘gezusters’ Moskou op één lijn brengen met de skylines van steden in Noord-Amerika. Hij vroeg architecten zich uit te leven op het ontwerp van 8 gebouwen: de staatsuniversiteit, appartementencomplexen, overheidsgebouwen en luxueuze hotels. Zeven torens verrezen in de stad, maar de achtste zuster werd nooit gebouwd. De geplande ‘Zaryadye’ wolkenkrabber zou het Kremlin namelijk te veel overschaduwen. Op de geplande plaats van deze toren werd in 1967 het Rossiya Hotel gebouwd. Het ontwerp voor de Zaryadye wolkenkrabber werd uiteindelijk nog wel gebruikt: het Paleis van Cultuur en Wetenschap in Warschau is hierop gebaseerd.

De staatsuniversiteit van Moskou
De staatsuniversiteit van Moskou

Moskou

Communistische paradijzen

In de basis zijn de megabouwwerken inderdaad zussen van elkaar. Hoewel de invloeden van barok, gotiek en orthodoxe stijlen verschillen, hebben ze stuk voor stuk een centrale toren met aangrenzende vleugels. En bij elk van de ‘gezusters’ schieten superlatieven tekort: de een is het hoogste hotel ter wereld, in de ander hangt de grootste kroonluchter, en de universiteit is het hoogste educatieve gebouw van de wereld. Ook van binnen is alles ‘over the top’, met uitvoerige decoraties. Het is allemaal prachtig: de marmeren trappen van de staatsuniversiteit, de plafondschilderingen in de hotels, en de uitbundig gedecoreerde torens van de appartementsgebouwen.

Het Kotelnicheskaya kadegebouw

Een echt Russische sfeer

Het Leningradskaya werd in 1954 gebouwd als luxueus Sovjethotel. Het gebouw is in de afgelopen jaren flink gerestaureerd en verbouwd tot een internationaal Hilton-hotel. De Russische sfeer is gebleven; bronzen kroonluchters en marmeren pilaren domineren de lobby, die is afgewerkt met fresco’s en sierlijsten. Maar de kamers zijn tegenwoordig stukken groter en uitgevoerd in hedendaags Russisch design. Probeer een kamer op een van de hogere etages in de toren te bemachtigen, voor een waanzinnig uitzicht over de stad.

Het Radisson Royal Hotel heeft intrek genomen in een van de andere stalinistische torenflats. De originele plafondschilderingen in de lobby en klassieke inrichting van de 497 kamers geven het gevoel dat u in een paleis aan de Moskva-rivier logeert. Aan de kamers hangt een daarbij passend prijskaartje. Is dat iets te hoog gegrepen, wijk dan uit naar de Mercedes Bar op de 31ste etage. Hier is iedereen welkom voor een cocktail met uitzicht.

De lobby van het Hilton