KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Natuurpark bij een oude plantage

Op maar 5 kilometer van de gezellige drukte van Paramaribo bevindt zich een sereen natuurgebied rond een vroegere koffieplantage: Peperpot Nature Park. Een makkelijk begaanbaar wandelpad voert door de jungle, die hier welig tiert tussen historische gebouwen. Tegenwoordig is dit weer het leefgebied van apen, vogels, vlinders en hagedissen. Ook aan tropische planten geen gebrek.

Het is heerlijk wandelen of fietsen in dit weelderige natuurpark van 700 hectare, aan de overkant van de Surinamerivier. Bij Peperpot komen is niet ingewikkeld, een taxi vanuit de stad brengt u er in een oogwenk. Een fiets huren kan ook; dan neemt u de veerpont of een houten charterbootje (korjaal) naar Meerzorg in het district Commewijne. Aan wal volgt u de oost-westverbinding tot de weg naar Peperpot, waarna u al snel het loket van het park bereikt. Onderweg alleen niet vergeten: in Suriname rijdt het verkeer links!

De groene oase van Peperpot
De groene oase van Peperpot

Paramaribo

Levend oerwoud

Het bijzondere van Peperpot Nature Park is dat hier op een relatief klein oppervlakte veel verschillende boom- en diersoorten te zien zijn. Allereerst natuurlijk de koffieplant, hier eeuwen geleden geplant door Hollandse plantagehouders. Nog altijd worden ze liefdevol geflankeerd door de geurende ‘kofi-mama’-bomen, een toepasselijke naam voor de boom die de koffieplanten schaduw geven.
Oplettende bezoekers zien al snel groepen doodshoofdaapjes en kapucijnapen door de kruinen van het plantagebos slingeren. Ook grote leguanen, hagedissen, vlinders en felgekleurde libellen steken regelmatig het pad over. Maar de junglebewoners die de meeste aandacht trekken, zijn de vogels. Ontelbaar. U kunt hier pagaaien, toekans, ibissen, gieren en tientallen soorten tropische zangvogels spotten. Rond het vroegere vaarkanaal dat parallel aan het wandelpad loopt, groeit namelijk veel ‘moko-moko’, een inheemse moerasplant.  Het is een ideale broedplek voor vogels.

“Peperpot was een van de oudste plantages van Suriname”

De plantage Peperpot

Het wandelpad van 3,2 kilometer komt uit bij de historische gebouwen van de vroegere plantage. Hier staan een koffieloods, een fabriek en de houten directeurswoningen. Een stukje verder ligt de nog altijd bewoonde kampong, het dorpje waar vroeger de slaven en arbeiders woonden. Peperpot was een van de oudste plantages van Suriname: eind 17de eeuw begonnen kolonisten hier al met het verbouwen van tabak, later kwamen daar koffie en cacao bij. Vanaf de kanalen, die nog steeds door het plantagebos lopen, werd de koffie naar de vijver gevaren. Tussen de bakstenen sluizen hebben de huidige bewoners van het terrein moestuinen aangelegd.
De Suriname-rivier
Lelies bij Fort Nieuw-Amsterdam

Fort Nieuw-Amsterdam

Een half dagje in het natuurpark van Peperpot is goed te combineren met een bezoek aan Fort Nieuw-Amsterdam, dat ook op de rechteroever van de Surinamerivier is te vinden. In dit fort uit 1747 is een groot openluchtmuseum gevestigd. Hier komen bezoekers niet alleen alles te weten over het militaire verleden van de kolonie, dankzij het parkachtige landschap rond het fort zijn ook hier veel mooie inheemse bomen, planten en bloemen te bewonderen. De wal rond de vesting biedt bovendien een weids uitzicht over het punt waar de Surinamerivier en de Commewijnerivier samenvloeien. Grote kans dat u daar rivierdolfijnen ziet zwemmen.