KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Winkelen op Olympisch niveau

Behalve eten is er nóg een nationale sport in Hongkong: winkelen. Uit de meer dan 100 malls is het lastig kiezen. De metropool lijkt een wirwar aan winkelparadijzen, winkelpromenades en ambachtelijke winkels, Gelukkig heeft elke buurt zijn eigen producten en prijzen, zodat u met wat voorbereiding precies weet waar u moet zijn.

De populairste winkelgebieden zijn Central en Sheung Wan. Deze aan elkaar grenzende wijken op Hongkong Eiland pronken met de chicste winkelcentra. De omringende kantoorflats en hotels reiken minstens zo hoog als de prijzen; dit is dan ook het meest kosmopolitische gedeelte van de metropool. Naast wereldberoemde merken zult u er ook lokale boetieks, antiquairs en kunstgalerijen ontdekken. Verspreid over de wijken liggen al even chique restaurants – vaak bekroond met Michelinsterren.

Een shopping mall in Hong Kong
Een shopping mall in Hong Kong

Hongkong

Winkelen in Mong Kok

Mong Kok betekent 'drukke hoek', en die naam is niet overdreven: deze buurt in Kowloon is de drukste wijk ter wereld. Nathan Road, die het gebied in tweeën splitst, biedt een caleidoscopische kijk op de stad. De winkelpromenades in dit gedeelte van Hongkong worden altijd drukbezocht, op elk moment van de dag. Verkopers lopen er kriskras doorheen met hun reclameborden hoog in de lucht. Aan weerszijden liggen de nieuwste camera's en smartphones in de vitrines, en boven de straat is het een strijd om aandacht tussen de neon uithangborden.

U ontsnapt aan de hectiek als u een van de megamalls binnen loopt. Niet dat die klein zijn: die kunnen wel tot 23 etages aan winkels en restaurants herbergen. Aan Grandville Road, een zijstraat van Nathan Road, verkopen fabriekswinkels zowel internationale als lokale kledingmerken met hoge kortingen. Met een designacademie om de hoek is de straat populair onder studenten en lokale kledingontwerpers, die op alles behalve traditionele ontwerpen uit zijn.

Hectiek in Mong Kok

Winkelen in Victoriaanse stijl

In het kloppende hart van Kowloon ligt '1881 Heritage'. Dit statige voormalige hoofdkantoor van de waterpolitie is onlangs verbouwd tot een veelzijdig winkelcentrum. In de Victoriaanse hoofdgebouwen bevinden zich exclusieve winkels, een boetiekhotel en fine-diningrestaurants. Verspreid over het terrein vindt u restanten uit het koloniale verleden, zoals een oude brandweerkazerne. Ook de Time Ball Tower (‘tijdbaltoren’) is een opvallende feature – hier werd dagelijks om precies 1 uur ’s middags een bal naar beneden gelaten, zodat zeelieden hun uurwerk er gelijk op konden zetten.