KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het paradijs naast Jakarta

Nét voordat uw vliegtuig landt op de luchthaven van metropool Jakarta, kijkt u neer op tientallen eilandjes in de Javazee. Het zijn de paradijselijke eilanden van Pulau Seribu, gezegend met palmbomen, zandstranden en koraalriffen. En hoewel die op slechts een half uur varen van de havenstad liggen, voelt u zich er heel ver van de bewoonde wereld.

Veel vakantiegangers ontsnappen aan Jakarta door een eiland naar het oosten op te schuiven. Java heeft de steden en Bali heeft de stranden, zo is de gedachte. Misschien dat er juist daarom op de Pulau Seribu wel zo'n stilte hangt. Een paar van de eilanden zijn bewoond door vissers, en op een handvol eilanden staan overblijfselen uit de VOC-tijd. Maar veruit de meeste van de 110 eilanden behoren tot een natuurpark en zijn daarom onbebouwd.

Wit, groen en blauw op Bintang
Wit, groen en blauw op Bintang

Jakarta

Ruimte voor schildpadden

De eilanden voor de kust van Jakarta heten Pulau Seribu, ofwel Duizend Eilanden. Met 110 eilanden is die naam wat overdreven, maar het zijn er heel wat. Elk eiland heeft wel zijn eigen gezicht. Hoe verder van het vasteland, hoe schoner het zeewater en fijner het zand op het strand is.

De eilanden net voor de kust hoeven het ook niet alleen van hun schoonheid te hebben, ook de historische schatten bieden al redenen genoeg voor een bezoek. Zo bouwden Nederlanders in 1615 op Onrust Eiland een scheepswerf waar ze hun VOC-schepen konden onderhouden. In de opvolgende jaren kwam daar op nabijgelegen Kelor een fort, gebouwd van rode baksteen en zeekoraal, bij. Hoewel de Britten de gebouwen meermalen hebben vernietigd, zijn er nog heel wat restanten te bekijken.

Het verderop gelegen Pramuka is misschien wel het drukste eiland van de archipel, al is dat vergeleken met Jakarta natuurlijk maar relatief. U vindt er een vlindertuin en een schildpadbroedcentrum, waar u met wat geluk getuige bent van de uitzet van jonge schildpadden in zee.

Een zeeschildpad bij het koraal

Overnachten in het paradijs

Pulau Macan is een eilandengroep op anderhalf uur varen vanaf de hoofdstad. Op deze eilanden is het Tiger Island Village & Eco Resort te vinden, dat is opgetrokken uit aangespoeld hout. De stijlvolle en comfortabele bungalows liggen verscholen tussen de tropische bloemen en palmbomen. In het resort werken voornamelijk lokale mensen, groente komt uit eigen tuin, de meubels zijn gemaakt door een lokale timmerman, en uit de douchekop komt  opgevangen regenwater – het label ‘eco’ wordt hier met zorg nageleefd. Hier brengt u uw dagen door met het bekijken van de onderwaterwereld. Of u peddelt een keertje naar een nabijgelegen eiland.

Tiger Island Village & Eco Resort