KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Paramaribo, een culinaire smeltpot

Weinig keukens zijn zo veelzijdig en zo kleurrijk als de Surinaamse. Dankzij invloeden uit de vele etnische groeperingen die het land rijk is, geldt ook de culinaire traditie van Paramaribo als een smeltkroes, soms bijna letterlijk. Creools, Hindi, Javaans, Portugees-Joods, Hollands… waar heeft u trek in?

Roti-shops, warungs, eetcafé’s... genieten van de verschillende Surinaamse kookstijlen kan in de vele informele en goede eettentjes verspreid over de hele stad. Bekend zijn de Creoolse cafés langs de Waterkant, waar men bij zonsondergang een hapje eet met uitzicht op de Surinamerivier. Iets verder uit het centrum ligt de Javaanse wijk Blauwgrond, voor een onvergetelijke Surinaams-Indonesische ervaring. En de fameuze Hindoestaanse roti’s zijn bijna op elke straathoek van Paramaribo te proeven!

Paramaribo, stad om in te smullen
Paramaribo, stad om in te smullen

Paramaribo

De Creoolse keuken

De culinaire tradities van de Afrikaanse slaven brachten Suriname onder meer pindasoep en ook ‘moksi alesi’, een rijstgerecht met gezouten vis en groenten. Nog bekender is de ovenschotel ‘pom’, die vaak wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden. Het gerecht bestaat uit een puree van tayer (een lokale wortelknol), bedekt met kip, gezouten vlees en tomatenpuree. Vroeger was niet alleen het eten van pom een sociale aangelegenheid, maar ook de bereiding ervan: veel families maakten tegen betaling gebruik van een centrale buurtoven om de schotel in te bakken. Tegenwoordig bestaat er ook een ‘vluggere’ variant van het gerecht: het broodje pom.

“De feestelijke ovenschotel ‘pom’ bestaat uit tayer bedekt met kip, gezouten vlees en tomatenpuree”

De roti wordt gebakken

Welkom in roti-hemel

Ongeveer een kwart van de Surinaamse bevolking is van Hindoestaanse afkomst. Na het afschaffen van de slavernij kwamen zij aan het einde van de 19de eeuw vanuit Brits Guyana en Brits-Indië naar Suriname om als contractarbeiders op de plantages te werken. Met hen arriveerde ook een smakelijke stroom van curry’s, samosa en roti. Roti, een soort broodpannenkoek, wordt in Suriname meestal opgerold geserveerd samen met kip-kerrie, aardappelen en kousenband (die lijkt op langgerekte sperziebonen). Locals eten het gerecht zonder vork en mes: ze breken stukjes van de roti en pakken daarmee de andere ingrediënten van het bord. De beste roti’s van Paramaribo zijn te krijgen in de gespecialiseerde roti-shops, zoals Joosje (Zwartenhovenbrugstraat 9) of Roopram (een keten die roti verkoopt in meer dan 10 varianten, met onder meer kip, ei, lever).

Javaanse avond in Blauwgrond

Voor een culinaire én culturele ervaring gaan kenners ’s avonds eten in het district Blauwgrond. De Javaanse wijk van Paramaribo kent een bonte verzameling van ‘warungs’. Deze authentieke eethuisjes zijn vaak niet meer dan een uitbouw of een veranda naast een woonhuis. Klanten zitten er aan eenvoudige tafels; uit piepkleine keukens komen de lekkerste Indonesische gerechten tevoorschijn. Zoals ‘saoto soep’, gevuld met kip, ei en groenten. En ook nasi, bami en saté horen bij de pittige specialiteiten waarvoor zowel locals, expats als toeristen met plezier aanschuiven. Te blussen met een ‘dawet’, een ijskoud kokosdrankje!