KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het Malaga van Picasso

Pablo Picasso, de grootste Spaanse kunstenaar van de 20ste eeuw, is de trots van Malaga. Hij werd in de Zuid-Spaanse stad geboren. Hoewel hij er slechts zijn eerste tien levensjaren doorbracht, zijn er maar liefst twee musea aan hem gewijd. Behalve zijn geboortehuis is er het relatief nieuwe Museo Picasso Málaga, sinds 2003 gehuisvest in een prachtig paleis. Samen geven ze een goede indruk van Picasso’s leven en werk.

De prioriteiten van het jonge multitalent waren al vroeg zichtbaar. Volgens zijn moeder, María Picasso y López, was ‘potlood’ het eerste woordje van de kleine Pablo. Zijn vader, José Ruiz y Blasco, was kunstleraar en schilder. Deze zwoer het penseel nooit meer op te pakken toen zijn 13-jarige zoon een schets van hem afmaakte met een talent dat het zijne toen al overtrof. Later zou dit talent zich nog verder uitbreiden tot beeldhouwkunst, poëzie, grafisch ontwerp, sieraden en keramiek. Het bracht Picasso ongekende roem en rijkdom.

Standbeeld van Picasso in Malaga
Standbeeld van Picasso in Malaga

Malaga

Aandenkens

Picasso werd 1881 geboren op de eerste verdieping van een huis aan Plaza de la Merced in het centrum van Malaga. 117 jaar later werd het door de Spaanse koning en koningin heropend als diens geboortehuis. Met persoonlijke bezittingen van de familie ingerichte expositieruimtes geven een aardig beeld van huiselijk leven waarin de jonge kunstenaar zijn eerste jaren doorbracht. Ook zijn er een flink aantal schetsen, lithografieën en keramieken van hem verzameld. ‘Sueño y mentira de Franco’ bijvoorbeeld, een serie satirische prints waarin de kunstenaar zich kritisch uitlaat over de Spaanse dictator, is een voorbode van zijn meesterwerk Guernica.
Plaza de la Merced
De binnenplaats van het Picassomuseum
Picassomuseum

Een droom in vervulling

Het Picassomuseum van Malaga vervult sinds 2003 de specifieke persoonlijke wens van Picasso om ook in zijn geboorteplaats te zijn vertegenwoordigd. De collectie bestaat uit minder bekende werken, die onder andere werden gedoneerd door zijn kleinzoon. Deze geven een mooi overzicht van de belangrijkste periodes uit de carrière van Picasso, van zijn eerste ‘blauwe’ periode tot aan tot de latere periode waarin hij zijn kenmerkende abstracte stijl ontwikkelde. Dit alles in het Buenavista-paleis, vlak bij zijn geboortehuis.