KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De poëtische uitzichten van Hangzhou

Het Westelijke Meer van Hangzhou is volgens Chinezen de hemel op aarde. Beroemde schilders, dichters en schrijvers zochten er naar inspiratie en raakten zo verknocht aan de tuinen, pagodes en eilanden van het meer dat ze er bleven. Mede dankzij de toeristen die daarna de streek ontdekten, werd het gebied de afgelopen eeuw uitgebreid met nog meer vijvers en tempels.

Het Westelijke Meer van vandaag is een cultuurlandschap. Sinds de 9de eeuw heeft het een metamorfose ondergaan: tempels, pagodes, paviljoenen, tuinen en zelfs complete eilanden zijn aangelegd. Om een perfecte harmonie tussen natuur en cultuur te suggereren, hebben een aantal van de meest sprekende locaties poëtische namen gekregen, zoals ‘De herfstmaan over het stille water’ en ‘De overgebleven sneeuw op de gebroken brug’. U kunt deze fascinerende plekken bezoeken per fiets of per boot.

Het Westelijke Meer bij zonsondergang
Het Westelijke Meer bij zonsondergang

Hangzhou (nearby Shanghai)

De legende van de slang

Dat de inwoners van Hangzhou nogal bijgelovig zijn, blijkt uit het verhaal van de boeddhistische Leifeng-tempel. Deze pagode werd in 975 aan de rand van het meer gebouwd ter ere van een concubine, een minnares, van koning Qian Chu. Japanners staken het gebouw tijdens de Ming-dynastie in brand, maar wonder boven wonder bleef de toren staan. In 1924 stortte hij alsnog in, wrang genoeg doordat bezoekers stukjes steen uit de muur hadden meegenomen als talisman. Dat klinkt misschien als een triest einde van een 1.000 jaar oud gebouw, maar de miljoenen inwoners van Hangzhou waren er blij om. Voor Chinezen is het gebied rondom Hangzhou namelijk verweven met de populaire legende van de witte slang, een van China’s bekendste volksverhalen. Volgens het verhaal zou een slangenfee zijn opgesloten onder de pagode. Nadat die was omgevallen, hoopten omwonenden de fee te vinden, maar helaas. De toren is inmiddels herbouwd en te bezoeken, net als de ruïne van de brug die naar het paviljoen leidde. Een huurfiets is hier het ideale vervoersmiddel. Langs het meer zijn tal van theehuizen te vinden waar u op adem kunt komen. En mocht u onderweg de gebroken brug van Leifeng passeren: het uitzicht is fenomenaal.

“Chinees gezegde: ‘Boven is de hemel, hier op aarde hebben we Suzhou en Hangzhou’”

Theater op het water

Elke dag als de zon ondergaat, begint er een openluchtshow op het Westelijke Meer. Dan voeren boten, lampen, trommels, muziek en honderden dansers op een onzichtbaar podium (onder het wateroppervlak) een live spektakel op. Flarden mist dragen bij aan de mysterieuze sfeer. Hoewel er niet echt wordt gesproken, vertelt ‘Impressions of West Lake’ het verhaal van een onmogelijke liefde. De show is geregisseerd door Zhang Yimou, de beroemde filmmaker die in 2008 de  openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing regisseerde.
Een scène uit ‘Impressions of West Lake’

Meer over Hangzhou (nearby Shanghai)