Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

De groene treintjes van Sardinië

Per trein kom je op Sardinië bijna overal – je moet alleen geen haast hebben. Dat ontdekte de Britse schrijver D.H. Lawrence een eeuw geleden al. De allermooiste manier om het eiland te verkennen is met de Trenino Verde: de groene treintjes rijden ’s zomers (van half juni tot half september) over vier trajecten en in totaal 404 kilometer smalspoor door het bergachtige binnenland naar de groenste en mooiste streken van Sardinië. Tutti a bordo!

‘We nemen de stoptrein, waar hij ook heengaat.’ Dat schreef Lawrence in 1921 in zijn boek Naar Sardinië. Hij had gelijk; een rit over een Sardijnse smalspoorlijn is gegarandeerd mooi, met uitzichten die stuk voor stuk zo op een ansichtkaart kunnen. De groene treintjes danken hun naam dan ook niet aan hun groene biezen, maar aan het feit dat ze dwars door ongerepte natuurgebieden boemelen, langs plekken waar je met de auto niet kunt komen. Behalve de bekende railbussen zijn er ook speciale ritten met stoomlocomotieven en vintagewagons.

Met de Trenino Verde kom je bijna overal
Met de Trenino Verde kom je bijna overal

Cagliari

Trenino Verde op de Ponte di San Gerolamo

Traject 1: Mandas-Arbatax (159 km)

De reguliere trein vanuit Cagliari sluit in Mandas aan op de Trenino Verde naar Arbatax: een rit van 5 uur via duizend-en-een-bochten over een 125 jaar oude spoorlijn, dwars door de groene bergen van Ogliastra naar de oostkust. Via tunnels en bruggen klimt de trein naar het hoogste punt, Arzana op 868 meter, om vervolgens al zigzaggend naar zeeniveau af te dalen. Een achtbaan is er niks bij.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Vertrekstation: ARST Stazione Ferroviaria di Mandas, Via Cagliari 1, Mandas,

http://www.treninoverde.com/

Traject 2: Isili-Sorgono (83 km)

Ook vanuit Cagliari bereikbaar is de Trenino Verde die van Isili naar Sorgono boemelt. Over die 83 kilometer doet de trein 3 uur, maar het zijn fraaie uren: noordwaarts door het binnenland, stijgend naar 800 meter hoogte, door stille bergdorpjes en langs oude stationnetjes die al lang geleden zijn gesloten. Eindpunt Sorgono is prachtig gelegen in een vallei aan de rand van het nationale park Golfo di Orosei.

+ Lees meer

Speciale trein op het Is Barrocus-stuwmeer

Bekijk op de kaart

Vertrekstation: Stazione di Isili, Corso Vittorio Emanuele, Isili,

http://www.treninoverde.com/
De ritten voeren via talloze tunnels en bruggen

Traject 3: Sassari-Palau (151 km)

In het hoge noorden van Sardinië voert deze smalspoorlijn in drieënhalf uur van Sassari (op een half uur van Alghero) naar Palau aan de noordoostkust, tegenover de Maddalena-archipel. De rit gaat via de oude stad Tempio Pausania in de bergen van Gallura. Ook deze trein overwint via bochten, tunnels, bruggen en keerlussen grote hoogte. De vergezichten worden steeds weidser, over granieten bergen, kurkbossen en de Middellandse Zee.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Vertrekstation: Stazione di Sassari, Piazza della Stazione, Sassari,

http://www.treninoverde.com/

Traject 4: Bosa Marina-Macomer (46 km)

Het kortste van de vier trajecten, maar ook een fraaie: in 2 uur van bergdorp Macomer in de Campeda (bereikbaar vanuit Nuoro) dwars door de glooiende wijngaarden van de Planargia en via wijndorpen als Tresnuraghes naar de haven van Bosa aan de westkust. Onderweg uitstappen is aanbevolen, om te proeven van de uitmuntende Malvasia-wijn.

+ Lees meer

Soms rijdt de trein pal langs het strand

Bekijk op de kaart

Vertrekstation: Stazione di Bosa Marina, Via Cristoforo Colombo, Bosa,

http://www.treninoverde.com/

Foto credits

  • Trenino Verde op de Ponte di San Gerolamo: Trenino Verde
  • Speciale trein op het Is Barrocus-stuwmeer: Trenino Verde
  • De ritten voeren via talloze tunnels en bruggen: Trenino Verde
  • Soms rijdt de trein pal langs het strand: Trenino Verde