Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Op zeereis in het Scheepvaartmuseum

Nederland is een land van zeevaarders. In het Nationaal Scheepvaartmuseum aan het IJ in Amsterdam komt in speelse en kleurrijke tentoonstellingen 500 jaar maritieme geschiedenis aan bod. Jong en oud is welkom om te leren over de grote rol die de zeevaart speelt in de Nederlandse cultuur. Stap binnen in een VOC-schip, reis door de Gouden Eeuw en ontdek een mysterieuze onderwaterwereld.

Aan de oevers van het IJ ligt het voormalig Zeemagazijn, een monumentaal gebouw van reusachtig formaat. In dit pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam werden kanonnen, zeilen en andere scheepsuitrusting opgeslagen. Vandaag de dag mag iedereen hier ronddwalen tussen de prachtige collectie scheepvaartobjecten. Kinderen van alle leeftijden kunnen uitgebreid op onderzoek uit in interactieve tentoonstellingen met spannende thema’s. Ook aan de allerkleinsten is gedacht: voor hen is er een speciale voorstelling vol lichtgevende zeebeesten.

Het Scheepvaartmuseum aan het IJ
Het Scheepvaartmuseum aan het IJ

Amsterdam

Het VOC-schip De Amsterdam

Het beroemde schip ‘De Amsterdam’

Wie over de kade loopt richting het Scheepvaartmuseum kan hem niet zijn ontgaan: het majestueuze zeilschip De Amsterdam. Dit is een exacte kopie van een beroemd VOC-schip, dat helaas al op zijn  eerste reis verging. Met dit soort schepen legden zeevaarders in de 17de en 18de eeuw maandenlange reizen af naar het Verre Oosten. Bij de tentoonstelling ‘Amsterdam!’ in de buik van dit schip ervaren jonge en oude zeevaarders van nu de sfeer van een spannende VOC-reis vol gevaren.

Spannende belevenissen op zee

Oog in oog staan met de bekende zeeheld Michiel de Ruyter – het kan in het virtuele avontuur  ‘De Zeereis’. Deze spectaculaire attractie binnen het Scheepvaartmuseum neemt bezoekers mee terug in de tijd. Deze interactieve tentoonstelling is een ware belevenis, waar u in de huid kruipt van bekende en onbekende zeevaarders en zelf aan de riemen trekt. Geniet van een prachtige sterrenhemel midden op zee, totdat de storm losbreekt en u onverhoopt midden in een zeeslag terechtkomt. Gelukkig – uiteindelijk is er ‘land in zicht!’

De zeereis
Het verhaal van de walvis

Het verhaal van de walvis

De walvis, het grootste dier op aarde, speelde een grote rol in de Nederlandse zeevaart. De walvisjacht is tegenwoordig verboden, maar dat is niet altijd zo geweest. De walvis, met zijn baleinen en olie, was vroeger een kostbare jachttrofee. Het dier stierf daardoor bijna uit, waarop de walvisvaart werd gestaakt. Nu is de walvis een beschermde diersoort. In de tentoonstelling ‘Het verhaal van de walvis’ leren bezoekers hoe het beeld van de walvis door de eeuwen heen is veranderd.

Lichtgevende zeebeesten

Speciaal voor kinderen tot 6 jaar is er de voorstelling ‘Matje & Roosje en Circus Zee’. In deze sprookjesachtige onderwaterwereld ‘zwemmen’ kinderen en ouders eerst tussen lichtgevende vissen en andere zeebeesten. Dan begint de echte show, die plaatsvindt op het dek van een schip. Hier komen Matje en Roosje tevoorschijn: samen met de kapitein varen zij de zee op. De prachtige geprojecteerde beelden en de typische zeegeluiden op de achtergrond maken dit tot een zinnenprikkelende ervaring.

Een sprookjesachtige onderwaterwereld

Foto credits

  • De zeereis: Eddo Hartmann, Scheepvaartmuseum
  • Het verhaal van de walvis: Eddo Hartmann, Scheepvaartmuseum
  • Een sprookjesachtige onderwaterwereld: Eddo Hartmann, Scheepvaartmuseum