KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Pistes en pasta’s in Turijn

Weidse vergezichten, brede pistes en heerlijke Italiaanse gerechten: skiën in de bergen rondom Turijn is een verzameling van louter geneugten. Op slechts een korte transfer van de luchthaven liggen diverse grote skigebieden. Wie ’s morgens aankomt staat ’s middags al op de piste.

Turijn, in 2006 het toneel van de Olympische Winterspelen, is een skiparadijs waar u tientallen kilometers aaneengesloten kunt skiën. Maar ook op culinair gebied zit u hier goed. Op de Italiaanse pistes is eten net zo belangrijk als goede sneeuw. Hier geen wienerschnitzels en vette worst, maar verse pasta’s en goede wijnen uit de regio. Skiën in Italië biedt echt the best of both worlds!

Skiën in Via Lattea
Skiën in Via Lattea

Turijn

Sestrière, gelegen in het dal

Melkweg van sneeuw

Via Lattea is het grootste skigebied in de omgeving van Turijn. Via Lattea, dat ‘De Melkweg’ betekent, is een aaneenschakeling van dorpen in de bergen rondom Turijn. Middelpunt van dit uitgestrekte gebied is het moderne plaatsje Sestrière in de Valle di Susa. Het gebied is dankzij de ligging erg zonnig en vrijwel altijd sneeuwzeker. De hoogste piste ligt op 2.823 meter, en het gebied heeft in totaal zo’n 400 kilometer aan pistes voor zowel beginnende als gevorderde skiërs. Sestrière staat vooral bekend om de uitgebreide winkelmogelijkheden en een uitbundige après-ski. Wie op zoek is naar een wat knussere verblijfplaats met een authentiek Italiaans karakter zit goed in Sauze d’Oulx. U skiet hier letterlijk tot aan de voordeur van uw hotel, en daarna kunt u in het historische centrum heerlijk dineren. Andere dorpen die zijn aangesloten op dit grote gebied zijn Sansicario, Cesana, Claviere en het Frans dorp Montgenèvre.
Eindeloze vergezichten in Via Lattea

Snowpark voor waaghalzen

Een iets minder bekend skigebied is Bardonecchia, gelegen nabij de grens Italiaans-Franse grens. Hier kunt u afdalen over in totaal 100 kilometer aan pistes. Bovendien was Bardonecchia in 2006 het terrein voor de snowboardonderdelen van de Olympische Spelen:  de halfpipe is ook nu nog in gebruik. Sowieso kunnen waaghalzen hier hun hart ophalen in het Bardonecchia Snowpark. Dit park is verdeeld in 5 verschillende zones, op basis van de moeilijkheidsgraad van de obstakels en jumps. Het gebied is redelijk sneeuwzeker en heeft door de zuidelijke ligging bijna geen last van de föhn, de warme en sterke wind die aan de noordzijde van de Alpen waait en een grotere kans op lawinegevaar met zich meebrengt.
Het landschap van Bardonecchia
Het Mont Blanc-massief

Weergaloos uitzicht

Ook voor niet-skiërs en niet-snowboarders is er rondom Turijn genoeg te beleven. Zo kunt u bijvoorbeeld met een kabelbaan naar de top van de Monte Bianco (oftewel de Mont Blanc),  waar een weergaloos uitzicht zich voor u ontvouwt. Langlaufers zullen zich prima vermaken in Parco Naturale Val Troncea nabij Sestrière. Het park heeft een eindeloos netwerk aan goede en veelzijdige langlaufpaden met fantastische vergezichten.