KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Van alle markten thuis

Op de straatmarkten van Hongkong kunt u net zo goed zangvogeltjes en goudvissen tegenkomen als antieke horloges en Chinese jurken. Het is er altijd buitengewoon levendig en spannend, in tegenstelling tot de vaak kille malls. En er is een markt te vinden op elk tijdstip – ook ’s nachts.

In een metropool die meer dan 100 winkelcentra herbergt zijn de airco en gepoetste etalageramen nooit ver weg. Toch zweren vele Hongkongers bij verse groente, een nieuwe goudvis of parkiet van de markt. U zult van de ene verbazing in de andere vallen. Want zoveel rust als er heerst op de vogeltjesmarkt in Kowloon, zoveel steekwagens met verse groente rijden er kriskras door het winkelend publiek op de ‘Wet Market’ van Chun Yeung. Hongkong is gezegend met tientallen straatmarkten; deze drie zijn absoluut een bezoek waard.

Mongkok, Hong Kong
Mongkok, Hong Kong

Hongkong

De avondmarkt in Temple Street

Avondmarkt

De avondmarkt in Temple Street begint als de zon ondergaat. Een bezoek is een echt avondje uit; op straat vertonen operazangers en waarzeggers hun kunsten, terwijl de verkopers hun horloges, jade en theeserviezen uitstallen. Deze bedrijvige plek diende al vaak als decor voor verscheidene films; als u zich een weg baant door de sfeervolle wirwar van stalletjes en drukgebarende verkopers begrijpt u al gauw waarom. Er is ook eten te over: probeer eens de rijst met kip uit een stoofpot of een kom noedelsoep.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Avondmarkt, Temple Street, Kowloon, Hongkong

Geluk in een zakje

Op de goudvismarkt in Mong Kok lijnen winkels vol boterhamzakjes met goudvissen en felgekleurde aquariumvissen de straat. Een bezoek aan de markt is een vrij surreële ervaring; zeker ’s avonds als de aquaria spectaculair verlicht worden. Chinezen geloven dat tropische vissen geluk brengen, maar omdat de meeste Hongkongers geen ruimte hebben voor een tuin met vijver, bieden aquaria soelaas. Ook andere exotische huisdieren worden hier verhandeld; schrik dus niet als u oog in oog staat met een slang, vogelspin of hagedis.

+ Lees meer

Vissen in plastic zakjes
Gedroogde zeevruchten in Sheung Wan

Schoonheid uit de oceaan

Chinese vrouwen zijn gek op zeeoren, zeekomkommers en zwemblazen van vissen. Ze geloven dat hun huid en gezondheid er baat bij hebben, en ze betalen er dan ook flink voor. Zo leggen de vrouwen grif 4000 euro neer voor een ‘kati’ (617 gram) Japanse zeeoren. Zeker rond Chinees Nieuwjaar is het druk in de straten rondom Sheung Wan, waar de gedroogde zeevruchten liggen uitgestald. Tijdens een wandeling door deze wijk stuit u ook op andere bijzondere lekkernijen: zin in gedroogde hagedissen of vogelnestjes?

Bird garden in Yuen Po Street

Getsjilp en gekwetter

Zelfgemaakte vogelkooien van bamboe en bontgekleurde zangvogels alom in Bird Garden in Yuen Po Street; de vogelmarkt van Hongkong. Niet alleen worden hier vogels in alle kleuren verkocht, deze traditionele Chinese tuin is ook een geliefde ontmoetingsplek voor vogeleigenaren. ’s Ochtends vroeg komen ouderen van dagen naar dit park met kooi en al, om hun gevederde huisdieren ‘uit te laten’ en misschien een beetje te pronken met de prachtige zangkunsten van hun vogels. Samen met de Goudvissenmarkt is Bird Garden een leuk uitstapje voor in de ochtend.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Bird Garden, Yuen Po Street, Hongkong