KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De huiskamer van Split

Split kan bogen op een van de mooiste boulevards van de Dalmatische kust: de Riva. Vroeg of laat komt iedereen er terecht, of het nu is voor een kopje koffie in de ochtend, voor glaasje rakija ’s avonds, of voor de viering van een groots feest. De boulevard ligt tussen de zee en de zuidkant van het 17 eeuwen oude paleis van de Romeinse keizer Diocletianus.

Welbeschouwd is het geen groot wonder dat de keizer uitgerekend deze plek uitkoos om zijn paleis op te laten bouwen. Het schitterende uitzicht over de haven en de eilanden in de verte was er in de 4de eeuw natuurlijk ook al. Dat de mensheid daar niet snel genoeg van krijgt, bewijzen de vele barretjes en restaurants aan de Riva, waar het altijd gezellig druk is. De muziek die er klinkt varieert inmiddels van traditionele zangkoren tot dreunende dance.

Goed toeven onder de palmen
Goed toeven onder de palmen

Split

De huiskamer van Split

De Riva begon echter pas zijn huidige vorm te krijgen toen dit deel van Kroatië onder het bewind stond van Napoleon. Sindsdien is de boulevard vele uitbreidingen verder.
De Riva heeft een beetje de functie van de ‘huiskamer’ van de stad gekregen: een alledaags punt van ontspanning en ontmoeting langs de gehele lengte van het historische centrum. Met een respectabele omvang van 250 meter lang en 55 meter breed heeft de boulevard ruimte genoeg voor allerhande culturele evenementen. Aan het moderne eind van het spectrum is er het 3D Street Art Festival, jaarlijks in juni:  dan komen er langgerekte pasteltekeningen op het plaveisel die vanuit één hoek bezien ineens diepte krijgen. Iets traditioneler zijn het (uitbundige) carnaval en, jaarlijks op 7 mei, de festiviteiten rond Sint Domnius, de patroonheilige van de stad.
Ook ’s avonds een geliefde bestemming
De Riva, met op de achtergrond het paleis

Game of Thrones

Als het Split van vlak achter de Riva u bekend voorkomt, kan dat goed: het historische hart van de stad is regelmatig gebruikt als filmlocatie voor Game of Thrones. Met name in en rond het Paleis van Diocletianus. Het paleis is ondanks zijn naam allang niet meer alleen een paleis, maar in feite een ommuurde verzameling van pakweg tweehonderd gebouwen. Deze ministad is in de loop der eeuwen compleet voorzien van een Romaanse klokkentoren en een synagoge. Waar de GOT-camera’s niet op gericht stonden, zijn de moderne modeboetiekjes en hippe winkeltjes langs de smalle straatjes. Maar in de kelder van het paleis kunt u zich met een beetje verbeelding nog best een paar draken voorstellen.
Het peristilium van Diocletianus’ paleis