KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Suikerspots langs de Surinamerivier

Door de bestseller van Cynthia McLeod, ‘Hoe duur was de suiker?’, heeft de koloniale geschiedenis van Suriname internationale bekendheid gekregen. Honderdduizenden slaven werden eeuwenlang te werk gesteld op de vele suikerrietplantages rond de Commewijne- en de Surinamerivier. Diverse lokale reisorganisaties organiseren dagtrips naar historische locaties van de suikercultuur.

Concordia, Rust & Werk, Goede Vrede. Veel van de 17de- en 18de-eeuwse plantages in Suriname droegen romantische namen waarachter een wereld van leed en onderdrukking schuilging. Op het hoogtepunt van de slavernij waren er meer dan 500 slavenplantages in de Nederlandse kolonie, waar men eerst vooral suiker en later ook koffie en cacao verbouwde. Het museum van Fort Zeelandia besteedt aandacht aan deze donkere periode. Indrukwekkender is het om enkele oude plantages te bezoeken in het district Commewijne.

Het Commewijne district
Het Commewijne district

Paramaribo

Plantage Concordia

Een van de plantages waar vaak georganiseerde boot- of fietstochten langskomen is de voormalige suikerrietplantage Concordia. Het terrein is grotendeels overwoekerd en heeft daardoor een mysterieuze sfeer. Maar onder lianen en jungleplanten zijn nog altijd de overblijfselen van een watermolen en de 19de-eeuwse suikerfabriek zichtbaar. De meeste gidsen kunnen boeiend vertellen over hoe zwaar en gevaarlijk de oogst van suikerriet was. Net als het werken in de suikerfabriek, waar regelmatig ernstige ongelukken gebeurden met stoom of hete suikerstroop. Hier bij de Boven-Commewijnerivier lagen de oudste plantages van de kolonie.
Taxiboot op de Commewijnerivier

Industrieel erfgoed in Mariënburg

Mariënburg werd in 1745 aangelegd door een Nederlandse plantagehoudster. Eerst verbouwden ze hier suikerriet en later ook koffie. Toen de plantage in de 19de eeuw in verval raakte, kwam het terrein in bezit van de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Die opende hier in 1882 een centrale suikerfabriek, waar tot de jaren ’60 van de vorige eeuw op grote schaal ruwe suiker is geproduceerd. Een spoortraject van maar liefst 60 kilometer zorgde voor de aanvoer van suikerriet vanaf de omliggende plantages. De bezoekers van nu kunnen zich verwonderen over de roestige spoorrails en fabrieksonderdelen die nog steeds te zien zijn, net als een wegkwijnende stoomtrein tussen het groen. Veel van de Javaanse en Hindoestaanse arbeiders die tot eind vorige eeuw in de fabriek werkzaam waren, wonen nog altijd rond het terrein. Enkele bejaarde oud-werknemers geven rondleidingen en laten vroegere tijden herleven met behulp van zwart-witfoto’s en persoonlijke anekdotes – in het Nederlands en Engels.
De oude suikerfabriek van Mariënburg

Het Surinaamsch Rumhuis

De meeste suiker die op de koloniale plantages werd gewonnen, ging naar Europa. Maar een klein deel vond zijn weg naar lokale distilleerderijen, waar ze er rum van stookten. Het bedrijf SAB, in Paramaribo bekend van de Borgoe 82 (bruine rum) en Black Cat (witte rum), is de laatste nog werkende Surinaamse rumfabriek. Op het fabrieksterrein bevindt zich het Surinaamsch Rumhuis , een klein museum dat rondleidingen organiseert. Na een uitleg over de geschiedenis en het productieproces van de rum kunnen bezoekers verschillende rumsoorten proberen. Om daarna met een rumcocktail te genieten van het uitzicht op de Surinamerivier.

“Met een rumcocktail genieten van het uitzicht op de Surinamerivier”