Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Het strand van Aberdeen

Ondanks zijn noordelijke ligging, noordelijker dan Moskou, is Aberdeen ’s zomers niet alleen een leuke stad voor een citytrip maar ook een fijne strandbestemming. Voor zwemmen is het net wat te fris, maar deze uitgestrekte stranden zijn er voor gemaakt om te wandelen of te vliegeren. De zon schijnt vaak en lang, het klimaat is mild en de luchten zijn regelmatig strakblauw. Wie houdt van zand tussen de tenen, watersporten en walvis-spotten, kan hier zijn hart ophalen.

De Coastal Trail van Aberdeenshire voert langs pittoreske dorpjes met lange, verlaten stranden. Kinderen bouwen zandkastelen, trappen een balletje of duiken in de branding. Wie graag de adrenaline door de aderen voelt stromen, betreedt het zand te paard of bedwingt de golven met een surfboard. Ook de duinen mogen er zijn: die van Rattray Head zijn soms wel 23 meter hoog. Het woeste landschap is continu in beweging onder invloed van water en wind.

Een stenen hut aan de kust van Aberdeen
Een stenen hut aan de kust van Aberdeen

Aberdeen

Ruige natuur in Rattray Head

Maar liefst 17 kilometer strand strekt zich hier uit naast het natuurreservaat Loch of Strathbeg, een waar vogel- en vlinderparadijs. Vogelaars kunnen zich in dit drasland verheugen op allerhande wintergasten, zoals kleine rietganzen uit Spitsbergen, wilde zwanen uit IJsland en papegaaiduikers uit Nova Zembla. In de baai worden regelmatig bruinvissen gespot.

Het opvallendste bouwwerk is ongetwijfeld de 37 meter hoge vuurtoren, die alleen bij laagtij bereikbaar is. Tegenwoordig sluit de vloed gelukkig niemand meer in; het eenzame baken aan de kust is al sinds 1982 onbemand. Het lichtsignaal is echter geautomatiseerd, dus de toren is nog wel in gebruik. De vele sporen van schipbreuk langs de kust duiden erop dat dit bepaald geen overbodige luxe is. 

Rattray Head ligt tussen Peterhead en Fraserburgh, op een uurtje rijden ten noorden van Aberdeen. Een idyllische uithoek van Schotland, ver van de drukte: heerlijk om eens goed uit te waaien.

Met een beetje geluk is de papegaaiduiker hier te spotten
Zeehond aan de kust

Boat tour

In de donkere wateren van de Noordzee gaan dolfijnen, walvissen, bruinvissen en haaien schuil. Vlak buiten de kust van Aberdeen komen ze regelmatig boven het oppervlak, en dat levert veel spektakel op. Ook hoog boven de golven is er veel te zien: honderden zeevogels, waaronder soms zelfs de bijzondere papegaaiduiker. Allemaal zijn te spotten vanaf de bootjes van Clyde Cruises die regelmatig uitvaren vanuit Aberdeen Harbour. Met een ervaren gids aan boord mist u niets. U vertrekt vanaf het Eurolink-dok, vlakbij de vismarkt.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Aberdeen en Aberdeenshire