KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het baken van Boedapest

Wie langs de oevers van de Donau wandelt, kan de burcht van Boeda bijna niet uit het oog verliezen. Het indrukwekkende paleis op de heuvel torent hoog boven de stad uit. Talloze kasteelgebouwen en fraaie monumenten maken het complex tot een van de mooiste plekken van Boedapest. Dit kasteeldistrict is het historische centrum van Boeda, waar u heerlijk kunt dwalen door steegjes en over pleinen.

Sierlijke, barokke huizen uit de 18de eeuw lijnen de geplaveide straten. Hier en daar trekt een gotische boog de aandacht. In de burcht van Boeda zijn tal van bezienswaardigheden te zien als het oude koninklijk paleis, het romantische Vissersbastion en de imposante Matthiaskerk. Er zijn verschillende ontspannende routes naar boven. Leuke optie: neem aan het einde van de Kettingbrug de kabelbaan naar de Burcht. Omhoog wandelen kan ook, er zijn rustpunten genoeg om even op adem te komen bij een prachtig uitzicht over de Donau en de stad.

De verlichte Burcht van Boeda bij nacht
De verlichte Burcht van Boeda bij nacht

Boedapest

Hoogtepunten op de Burchtheuvel

Op de zuidelijke flank van de Burchtheuvel staat het koninklijk paleis, met zijn opvallende groenkoperen koepel. De Hongaarse koningen en de inwoners van de stad Boeda vonden hier al vanaf de 13de eeuw bescherming. Na talloze verwoestende branden en oorlogen bleef er weinig over van het oorspronkelijke koninklijke interieur, maar gelukkig is het paleis in de vorige eeuw met succes gerestaureerd. De majestueuze vleugels bieden nu onderdak aan twee musea; het Historisch Museum van Boedapest en de Hongaarse Nationale Galerij.
In het hart van het kasteeldistrict staat de Matthiaskerk, waar tot 1916 de meeste Hongaarse koningen werden gekroond. Het originele bouwwerk uit de 13de eeuw werd de afgelopen eeuwen regelmatig aangepast aan de nieuwe mode in de architectuur. De Ottomanen, die in de 16de eeuw beslag legden op Boeda, veranderden de kerk zelfs in een moskee. Architect Frigyes Schulek was verantwoordelijk voor de prachtige neogotische kerk die ze nu is – hij restaureerde het gebouw eind 19de eeuw volgens het originele plan uit de Middeleeuwen.
De indrukwekkende diamantpatronen op het dak en de waterspuwers aan de gevel zijn bijvoorbeeld het werk van Schulek. Het interieur is gedecoreerd met kleurrijke motieven die de architect aantrof op de originele stenen wanden. Op verscheidene plaatsen in de kerk zijn raven terug te vinden; zij  verwijzen naar koning Matthias Corvinus, die een raaf (corvus in het Latijns) in zijn wapen droeg. Er staan ook nog enkele originele gotische elementen overeind, zoals de indrukwekkende achthoekige klokkentoren uit de 15de eeuw. Heel bijzonder is verder de 12de-eeuwse dubbele sarcofaag van koning Béla III en zijn vrouw Anne de Châtillon – een van de oudste schatten op de Burchtheuvel.

+ Lees meer

Die Gärten der Budapester Burg

Struinen door het oude Boeda

Het is heerlijk om door de pittoreske straten van het oude stadscentrum van Boeda te struinen. De prachtig gedecoreerde herenhuizen, waarin vroeger de rijkere onderdanen van het Hongaarse rijk woonden, zijn nog steeds als woonhuis in gebruik. Verstopt in de binnentuinen van deze rustige buurt zijn hier en daar charmante cafés en restaurants te vinden. Dat zijn perfecte plekjes om even te genieten van  een verfrissend glas ‘házi limonádé’ (huisgemaakte limonade) of een ‘fröccs’ (witte wijn met bruiswater).

De Burcht van Boeda

Het feeërieke Vissersbastion

Het Vissersbastion oogt als een sprookjeskasteel, met zijn sneeuwwitte stenen, spitse torens, wenteltrappen en kantelen. En het uitzicht op Pest en de Donaubocht is al net zo betoverend, zeker in het donker, wanneer alle lichtjes van de stad lijken te twinkelen. Frigyes Schulek ontwierp het Bastion om meer elan te geven aan de door hem gerestaureerde Matthiaskerk. De 7 torens vertegenwoordigen de Magyaarse stammen die in het jaar 886 neerstreken in Hongarije. Vanaf het bastion leidt een majestueuze trap met 145 treden naar de lagergelegen Waterstad. Hier woonden van oudsher de vissers, naar wie het Bastion is vernoemd.

Het sprookjesachtige Vissersbastion