KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het beste uitzicht van Santiago

Cerro San Cristóbal is niet te missen: de heuvel ligt midden in de stad en kenmerkt de skyline van Santiago als geen ander. Vanaf het Terraza Bellavista op de top – zo’n 300 meter boven de stad – heeft u een fenomenaal uitzicht. Bij helder weer zijn zelfs de besneeuwde toppen van het Andes-gebergte te zien.

De originele naam van de heuvel is Tupahue, wat ‘berg van god’ betekent, maar uiteindelijk is de berg vernoemd naar de Spaans-Chileense familie San Cristóbal. De top wordt in beslag genomen door het Parque Metropolitano, met 722 hectare het grootste park van Santiago en een van de grootste stadsparken van de wereld. De groene oase strekt zich uit over de piek en nog een aantal andere heuvels.

Uitzicht vanaf Cerro San Cristóbal
Uitzicht vanaf Cerro San Cristóbal

Santiago de Chile

Beeld van de Maagd Maria

Een berg attracties

Behalve het fantastische uitzicht heeft Cerro San Cristóbal nog een aantal andere attracties te bieden. In de zomermaanden zijn met name de 2 openluchtzwembaden populair. Voor kinderen is ook het in 2012 geopende Parque Bicentenario de la Infancia (Bicentenary Children’s Park) leuk: in dit pretpark zijn boomhutten, waterattracties en een kabelbaan te vinden. Halverwege de heuvel ligt nog een kleine dierentuin. Deze stelt niet veel voor, maar is toch de moeite waard omdat het poedoe hert hier is te bewonderen – de nationale mascotte van Chili. Symbool van de berg is het 14 meter hoge Mariabeeld, de Virgen de la Inmaculada Concepción. Onderaan haar 8 meter hoge sokkel bevindt zich een kleine kapel.

De funicular

“Zelfs de weg er naartoe is een ware beleving met de funicular”

Omhoog met de funicular

Er zijn verschillende manieren om de top van Cerro San Cristóbal te bereiken, maar de ‘funicular’ is toch wel het leukst. De tram rijdt omhoog vanuit de wijk Bellavista, het opstappunt is bij Plaza Caupolicán aan het noordelijke uiteinde van de Pío Nono. Halverwege maakt de tram een korte stop bij de dierentuin. Wie niet bang is voor een beetje fysieke inspanning kan natuurlijk ook wandelend naar boven. Voorheen was er ook de mogelijkheid om met de kabelbaan naar boven te gaan, maar deze is voor onbepaalde tijd gesloten. Misschien wordt de kabelbaan gerepareerd of zelfs compleet vernieuwd, dat is nog onduidelijk.