KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De knappe koppen van Harvard Yard

Het is misschien wel het meest geleerde stukje Amerika: het 9 hectare grote terrein dat de onderdelen van de Universiteit van Harvard in Boston met elkaar verbindt. De Harvard Yard omvat universiteitsbibliotheken, slaapvertrekken van de studenten en verscheidene collegezalen. Een wandeling door het park is een verfrissende kennismaking met de grandeur van een van de meest prestigieuze universiteiten van de Verenigde Staten.

Harvard Yard stamt uit het begin van de 19de eeuw. Met de uitbreiding van de Harvard University ontstond de behoefte aan een open ruimte die zou kunnen dienen voor alle geleerden. Aanvankelijk grensde het park vooral aan de campus waar de studenten slapen – dat gedeelte heet nu de Old Yard. Centraal in dit meest historische deel is Massachusetts Hall uit 1720, het op een na oudste universitaire gebouw in de VS. In het statige pand huist onder meer het kabinet van de President van de universiteit.

Toegangspoorten met een verhaal

De Harvard Yard telt 25 stenen toegangspoorten, die elk een bepaalde lichting studenten uit de late 19de eeuw eren. De traditie om elke lichting een eigen toegangspoort te geven, ontstond in 1889. Zakenman Samuel Johnston, zelf afgestudeerd aan Harvard in 1855, wist geld te verzamelen voor een poort die grandeur en status moest uitstralen. Omgerekend kostte ‘Johnston Gate’ een kwart miljoen dollar. Het ontwerp was van een gesjeesde Harvard-student, architect Charles McKim. Diens ‘neo-Georgian’ stijl werd razend populair; andere poorten en universiteitsgebouwen op het terrein zijn later ook in deze stijl opgetrokken.
Het gazon: rust voor student en bezoeker

Gemaakt voor de seizoenen

U kunt het park, met al zijn voorname universiteitsgebouwen, het hele jaar bezoeken. In de lente en de zomer vormt het groen van het gras en de bomen een mooi contrast met de rode bakstenen gebouwen op de campus. Studenten bespreken er de studie of het leven zelf, zittend op een van de kleurige tuinstoelen die her en der in het park staan. De herfst kleurt het park in schitterende roodbruine tinten. En ’s winters zorgt een dik pak sneeuw voor een setting die zo in een roman van Charles Dickens zou passen.
Een winters sprookje
Het beeld van John Harvard

“Traditioneel raakt iedere student de schoen van John Harvard aan voor een beetje geluk tijdens de tentamens”

Het beeld van de 3 leugens

Het beeld van John Harvard is een van de populairste plekken op de campus. Toeristen en studenten die op weg zijn naar een belangrijk tentamen wrijven massaal even over de neus van zijn linkerschoen voor een beetje geluk. Maar het beeld is niet wat het lijkt: het wordt ook wel het beeld van de 3 leugens genoemd. 
Ten eerste is de man niet John Harvard. Niemand weet hoe hij er uit heeft gezien; iemand anders heeft model gezeten voor het beeld dat in 1884 is gemaakt. En hoewel in de sokkel ‘oprichter van Harvard’ staat gegraveerd, was John Harvard niet de stichter van deze beroemde universiteit. Wel was hij een van de eerste donateurs van Harvard en schonk hij de universiteit zijn halve landgoed evenals zijn bibliotheek, die uit meer dan 400 boeken bestond. De derde leugen is verborgen in het jaartal dat op de sokkel staat: 1638. Harvard werd niet opgericht in 1638 maar in 1636 – daarmee is het de oudste universiteit in de Verenigde Staten.
Slijtage op de linkerschoen van John Harvard