KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het snel kloppende hart van Napels

‘Napels zien en dan sterven’ – zo luidt de gevleugelde uitdrukking die Goethe noteerde in het dagboek van zijn 18de-eeuwse Italiaanse reis. Wie hier is geweest, heeft niets meer te wensen, want mooier wordt het niet. Het Centro Storico is sindsdien maar weinig veranderd: een wirwar van smalle straatjes vol kerken, winkeltjes, cafés, pizzeria’s en barretjes waar het bijna altijd borreltijd is.

Een rommelige, rumoerige en vervallen wirwar is het, dat wel, maar dat is ook de charme: Napels is niet netjes. Een ruige en rafelige havenstad met een imposante geschiedenis, die af te lezen valt aan kerken, kloosters en kapellen vol Carraramarmer en klatergoud, en barokke palazzi vol kunst van Caravaggio, Carracci en Cavallino. Tel daarbij op de passie voor goed en lekker eten en drinken plus typisch Napolitaans temperament en het is evident: een bezoek aan Napels is niet zomaar een stedentrip, maar een belevenis.ow in a passion for great food and drink with a dash of typical Neapolitan temperament and it quickly becomes clear: a visit to Napels is much more than a city trip, it's an experience.

De Spaccanapoli doorklieft het stadshart
De Spaccanapoli doorklieft het stadshart

Napels

Centro Storico: verdwalen aanbevolen

Werp een blik op de plattegrond van de op de Werelderfgoedlijst genoteerde historische binnenstad van Napels en meteen valt het aantal crucifixen op. Op deze twee vierkante kilometer staat een onwaarschijnlijke hoeveelheid kerken. In bijna elke straat één, met de 13de-eeuwse Duomo als middelpunt – het interieur is glorieuzer dan de buitenkant doet vermoeden. Vlakbij staat de Pio Monte della Misericordia, met De zeven werken van barmhartigheid, een topstuk van Caravaggio. Maar er zijn nog veel meer historische en culturele attracties, zoals de middeleeuwse stadspoort Porta Capuana, een ondergronds gangenstelsel uit de Griekse tijd en de Via San Gregorio Armeno, waar het hele jaar door kerststalfiguren te koop zijn. Probeer niet te navigeren; dat is onbegonnen werk. Verdwaal in de zijstraten van de Spaccanapoli, een lang lint van straten dat het centrum doorklieft en zo oud is als de weg naar Rome, en je ontdekt gegarandeerd een prachtig plein, verborgen binnentuin of eeuwenoude fontein.
De oude stad puilt uit van de kerken
Centro Storico is charmant rommelig