KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De verborgen ruïnebars van Boedapest

Het lijken verlaten panden, met hun dichtgetimmerde ramen en grauwe façades. Maar niets is minder waar. Hierin gaan de beroemde ruïnebars van Boedapest schuil. Creatieve geesten toverden vervallen fabrieken, pakhuizen en etagewoningen om tot wonderlijke cafés, bars en nachtclubs die u niet mag missen.

De meeste ruïnebars bevinden zich in de Joodse buurt, en dat is geen toeval. Deze wijk raakte in de vorige decennia steeds verder in verval. Panden stonden leeg en kavels lagen braak. Hier zagen enkele initiatiefnemers begin 2000 een kans. Waar niemand wilde wonen, plaatsten zij een bar. Ze legden een dansvloer aan, en kunstenaars voorzagen de afbrokkelende muren van een fris likje kunst. In 2001 opende de eerste ruïnebar, Szimpla Kert. Dit was het begin van een ware rage. Inmiddels telt Boedapest ongeveer 30 ruïnebars.

Kunstzinnig decor in Szimpla Kert
Kunstzinnig decor in Szimpla Kert

Boedapest

Szimpla Kert

Een drankje doen in een oude Trabant

Wie niet weet waar de eerste ruïnebar van Boedapest zich bevindt, loopt hem gauw voorbij. Behalve een klein geel uithangbord verraadt niets dat hier een van de wonderlijkste bars van de stad zit: Szimpla Kert. De wanden zijn versierd met psychedelische motieven, en in de overdekte binnentuin nodigt een ratjetoe aan stoelen en tafels uit om plaats te nemen. Maar blijf niet te lang zitten, want er is hier veel te ontdekken. Een doormidden gezaagde badkuip bijvoorbeeld, of een uitgeholde Trabant. Proef ook de Szimpla-burger, te bestellen aan de bar boven, die is legendarisch.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Szimpla Kert, Kazinczy Ut. 14, Boedapest, Hongarije

Dansen in een oerwoud

Een van de levendigste ruïnebars van Boedapest bevindt zich opvallend genoeg in een chique buurt, naast enkele bekende theaters. Het bruisende Instant beslaat een heel appartementencomplex, en toch is het maar nét groot genoeg om de uitgelaten menigte te huisvesten. Waar vroeger werd geslapen en gekookt, dansen nu feestgangers in een oerwoud van planten, tweedehands meubels en bijzondere kunstwerken. Tip: wie hongerig is, kan een heerlijke hotdog met uitjes halen bij het karretje in de hal, dat zo uit New York lijkt te zijn weggereden.

+ Lees meer

Instant

Bekijk op de kaart

Instant, Nagymező utca 38, Boedapest, Hongarije

Het uitzicht vanaf het dakterras

Dakterras op een socialistisch warenhuis

Alvast een drankje nuttigen in een dienstlift die u naar het dak brengt? In Corvintető kan het. Deze nachtclub ligt boven op een oud socialistisch warenhuis. De bovenste etage is ook te bereiken per trap: een hele klim, maar de fleurige graffitikunst in het trappenhuis maakt het de moeite waard. In de grote danszaal draaien dj’s van over de hele wereld. Het pronkstuk is het dakterras: neem plaats op een comfortabele schommelstoel en geniet van een spectaculair uitzicht over de stad.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Corvintető, Blaha Lujza tér 1-2, Boedapest Hongarije