KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De historische pagode van Hangzhou

De Liuhe-pagode, aan de oever van de Qiantang-rivier, is hét historische symbool van Hangzhou. Het 7 verdiepingen en 60 meters tellende bouwwerk torent er al meer dan 1.000 jaar boven het water uit. Vanaf een heuvel waakt het over de bij tijd en wijle temperamentvolle rivier.

U kunt de Liuhe-pagode beklimmen: bovenaan treft u een uitzicht dat vele Chinese dichters en geleerden hebben geprezen en bezongen. In de vele niches vindt u voorstellingen uit de Soetra van de Tweeënveertig Secties – de eerste Boeddhistische tekst die ooit uit het Sanskriet in het Chinees is vertaald. Hoewel er later elementen van Yuan-architectuur zijn toegevoegd, wordt de pagode gezien als een meesterwerk van de architectuur uit de Song-dynastie. In de omringende gronden zijn prachtige tuinen aangelegd.

De pagode op de berg Yuelun
De pagode op de berg Yuelun

Hangzhou (nearby Shanghai)

Een onstuimig begin

De naam Liuhe betekent ‘6 harmonieën’, en in het boeddhisme zijn dat: hemel, aarde, oost, west, noord en zuid. De pagode is aan het eind van de 10de eeuw gebouwd boven op de Yuelun-heuvel op bevel van de heerser van het toenmalige Wuyue-koninkrijk en had meteen al verscheidene functies. Behalve een religieus bouwwerk was het bijvoorbeeld ook een vuurtoren. Bovendien moest de pagode de gevreesde vloedbranding temperen die tot de dag van vandaag met regelmaat over de rivier op raast. Aan het begin van de 12de eeuw is het oorspronkelijke bouwwerk tijdens een oorlog verwoest, maar enkele decennia later stond er alweer een nieuwe pagode: op een paar aanpassingen na is het bouwwerk precies een kopie van het origineel.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Liuhe-pagode
Gelegen aan de Qiantang-rivier

Een indrukwekkend fenomeen

Wie tijdens de opkomende vloed op de bovenste verdieping van de pagode staat, kan getuige zijn van een opvallend natuurfenomeen: vloedbranding. Nergens ter wereld is deze zo extreem als hier. Dat komt door de trechtervormige monding van de Qiantang Jiang, die het opkomend getij concentreert en het water als een muur stroomopwaarts de rivier op stuwt. De pagode is er neergezet onder meer om de gevreesde golven te bedaren, maar bij springtij kan het razende water nog altijd een hoogte van 9 meter bereiken.
Vloedbranding op de Qiantang-rivier

Meer over Hangzhou (nearby Shanghai)