KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het perfecte wijnklimaat

De Chileense hoofdstad Santiago zou op het wensenlijstje moeten staan van elke wijnliefhebber. De stad ligt ingeklemd tussen een aantal befaamde wijngebieden – en wie iets verder rijdt, vindt nog meer interessante regio’s. Chileense wijnmakers laten bezoekers graag kennismaken met uitgebalanceerde creaties.

In Chili werd al wijn verbouwd sinds de 16de eeuw, toen de Spanjaarden er heersten. Inmiddels is het land een van ’s werelds grootste wijnproducenten, met meer dan 200 wijnhuizen en 14 appellations. Een groot deel is geopend voor het publiek. U kunt er uiteraard wijn proeven, maar er worden vaak ook allerlei andere activiteiten georganiseerd.

Chileense wijnvelden
Chileense wijnvelden

Santiago de Chile

Een mediterraan klimaat

Chili herbergt zo’n beetje alle klimatologische uitersten die er zijn, van de droge Atacama-woestijn in het noorden tot de ijzige vlaktes in Patagonië. Maar het klimaat van Santiago is mediterraan, met zomerse temperaturen van boven de 30 graden, terwijl het kwik in de winter zelden onder de 15 graden zakt. Het zijn de ideale omstandigheden voor wijnbouw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste wijngebieden niet ver van Santiago liggen. Het wijngebied dat het dichtst bij de hoofdstad ligt, is Maipo. Hier treft u glooiende wijnvelden met kronkelende wegen tegen een spectaculaire achtergrond: de besneeuwde bergtoppen van de Andes.

Wijnveld in Maipo

Barbecueën met een wijntje

Wijngebied La Montaña ligt op ongeveer een uur rijden vanuit het centrum van Santiago. Hier kunnen bezoekers te voet – en eventueel abseilend – het bergachtige gebied verkennen. De tocht sluit u af met een Chileense barbecue waarbij, natuurlijk, wijn van La Montaña zelf wordt geschonken. In de buurt bevindt zich ook Pérez Cruz, een landgoed waar wijn wordt gemaakt in een gebouw met een bijzondere architectuur. Het is zo ontworpen dat het één is met de omliggende natuur.

“In wijngebied La Montana kunt u ook abseilen, wandelen en mountainbiken”

Wijngaard in Casablanca

Aromatische wijnen

Richting de kust, op ongeveer 75 kilometer ten westen van Santiago, ligt het wijngebied Casablanca. De invloed van de zee zorgt hier voor frisse, aromatische wijnen, dankzij de koele mist die ’s ochtends in de wijngaarden blijft hangen. Een aanrader is de wijngaard Emiliana, waar biologische wijn wordt geproduceerd. Hier kunt u uw smaakpapillen prikkelen met onder meer wijn-, kaas- en chocoladeproeverijen. Het bedrijf heeft overigens ook wijngaarden in andere gebieden.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Emiliana, Calle Portales Corp Bod I Vin Sta Eblanca Casablanca, Valparaíso

Wijnbars in de stad

Ook in Santiago zelf kunt u natuurlijk proeven van al deze heerlijke wijnen. De stad kent een aantal wijnbars met een overweldigende keuze - zoals Bocanariz, midden in het centrum, met een kaart die rond de 300 lokale wijnen telt. En mocht u niet kunnen kiezen: er zijn ook heel wat wijnen die u per ‘proefglas’ kunt bestellen. Proost!

+ Lees meer

Wijn proeven

Bekijk op de kaart

Bocanariz, José Victorino Lastarria 276, Santiago