Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Ontspannen op de Prinseneilanden

Wie de hectiek, het verkeer en de herrie van Istanbul even wil inruilen voor een romantisch samenzijn, hoeft niet lang te zoeken. Een kort tochtje met de veerboot brengt u naar de Prinseneilanden in de Zee van Marmara, 20 kilometer uit de kust van Istanbul. In deze oase van rust en schoonheid valt niets anders te doen dan te ontspannen.

De Prinseneilanden, Adalar in het Turks, is een groep van 9 kleine eilandjes. Ooit waren het verbanningsoorden voor Byzantijnse prinsen, nu zoeken welgestelde Turken en rustminnende toeristen er hun toevlucht. Niet meer dan 4 van de eilanden zijn bewoond. U kunt er vooral wandelen, lekker eten en drinken en naar de zonsondergang kijken. Gemotoriseerde voertuigen zijn er verboden, behalve voor de hulpdiensten. Iedereen vervoert zichzelf hier uitsluitend per koets, per paard of per fiets. Echt even terugschakelen dus.

De Prinseneilanden liggen in de Zee van Marmara
De Prinseneilanden liggen in de Zee van Marmara

Istanbul

Terug in de tijd: paard en wagen op Büyükada

Büyükada: terug in de tijd

Het grootste eiland van de groep, ook al is het in een middag te bewandelen, is Büyükada. Dit eiland wordt geroemd om zijn prachtige natuur en zandstranden. Het is overzichtelijk: er ligt een oud klooster, er is één plein, en één winkelstraat. Gelukkig zijn er toch aardig wat leuke terrassen en restaurantjes te vinden. Logeren kan in het nostalgische Splendid Palas Hotel, waar u zich een eeuw terug in de tijd waant. Vanaf de spierwitte, houten art-nouveauvilla met de lieflijke balkonnetjes en rode luiken heeft u een grandioos uitzicht op zee.

De oogstrelende natuur van Heybeliada

Heybeliada: natuurlijk schoon

Ook het groene Heybeliada is een bezoek waard. Na een heerlijke wandeling door de bossen van dit eiland strijkt u neer op een picknickveldje of op het strand van een privébaaitje. En na een kopje thee op een van de vele theeterrassen aan de waterkant in het dorp, kunt u nog met de fiets naar de mooiste baai, aan de zuidkant van het eiland. Of de koets leidt u in een ritje van een uur helemaal rond. Overnachten kan in het luxe, kleinschalige Halki Palas.

Sedef Adasi: een klein paradijs

Sedef Adasi, oftewel ‘parelmoereiland’, is het kleinste van de bewoonde eilanden. Het is het privé-eigendom van een steenrijke Turk en biedt plaats aan enkel wat woonhuizen en vakantievilla’s. Hoewel de reguliere veerboot hier buiten het hoogseizoen niet aanmeert, valt er altijd wel een bootje te charteren dat u er met liefde naartoe brengt. Neem een mand met lekkers en een goede fles wijn mee en vlij uzelf neer op het mooie strandje voor een middagje paradijs.

Zwemmen in het azuurblauwe water rond de Prinseneilanden

Foto credits

  • Terug in de tijd: paard en wagen op Büyükada: Promotheus,72, Shutterstock