KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De roodwitte Eiffeltoren van Tokio

Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog trok Tokio in rap tempo een aantal kopieën op van wereldberoemde gebouwen uit andere landen. Zoals de Tokio Toren, een roodwit geschilderde toren gebaseerd op de Eiffeltoren in Parijs – maar met 333 meter net een tikkeltje hoger voor een nóg beter uitzicht. De toren is misschien wel Tokio’s meest geliefde retro-icoon.

Veelvuldig verschijnt de Tokio Toren als plaatsbepalende figurant in films, van ‘Godzilla’ tot ‘King Kong’. Sinds de bijna dubbel zo hoge Tokyo Skytree opende in 2012, is de Tokio Toren niet meer het hoogste gebouw van de stad. Maar het is nog steeds een toeristische trekpleister: jaarlijks komen 3 miljoen bezoekers af op de cafés, restaurants, souvenirwinkels en het aquarium met 50 duizend vissen. Maar de grootste attractie van de toren blijft natuurlijk het adembenemende uitzicht.

De Tokiotoren is 333 meter hoog
De Tokiotoren is 333 meter hoog

Tokio

Uitzicht op de vulkaan Fuji

Net als de Fernsehturm in Berlijn, de CN Tower in Toronto en de Menara KL in Kuala Lumpur is de Tokio Toren behalve een werkzame zendmast ook een toeristische attractie. Die andere torens kregen een futuristisch betonnen space age-uiterlijk, maar de Tokio Toren is gebouwd van 4.000 ton staal. Om voldoende op te vallen voor het vliegverkeer, krijgt de toren elke 5 jaar een schilderbeurt, waarvoor 28.000 liter verf nodig is. De toren is het meest herkenbare symbool van de stad, dat overdag opvalt door de roodwitte kleur en ’s avonds door de verlichting – hemelswit in de zomer en warm oranje in de winter. Vanuit het gebouw aan de voet van de toren zoeven 3 razendsnelle liften naar 2 panoramaplatforms op 150 en 250 meter hoogte. Op een heldere dag ziet u de wolkenkrabbers, tempels en parken in het centrum, de Baai van Tokio en in de verte zelfs de vulkaan Fuji.

“Voor de vijfjaarlijkse schilderbeurt is 28.000 liter rode en witte verf nodig”

De Zojo-ji-tempel en de Tokio Toren

Tempel van de Tokugawa-shoguns

Een bekend probleem: als u op de Tokio Toren staat, ziet u Tokio zonder die iconische toren zelf. Daarvoor moet u dus ergens anders omhoog. U kunt naar het panoramaplatform boven op de 238 meter hoge Mori Toren in Roppongi Hills. Dichterbij, in het Shiba Park aan de voet van de Tokio Toren, heeft u mooi zicht vanuit de bar op de bovenste verdieping van hotel Prince Park Tower Tokyo. In het park staat ook de Zojo-ji, een 14de-eeuws boeddhistisch tempelcomplex met het mausoleum van de Tokugawa-shoguns. De tempel en de bijbehorende gebouwen werden na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog herbouwd, maar de imposante 21 meter hoge roodgelakte hoofdpoort is origineel 17de-eeuws.