KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De sultan en zijn harem

Het puntje van de kaap waarop de oude stad van Istanbul ligt wordt gedomineerd door het Topkapipaleis. Bijna 400 jaar was dit het symbolische en politieke centrum van het Ottomaanse Rijk. Waar ooit de sultan met zijn harem woonde, is nu een prachtig museum te bezichtigen. Het paleis, dat bestaat uit een reeks gebouwen, sfeervolle binnenhoven en schitterde tuinen, heeft de deuren geopend.

Het Topkapipaleis werd tussen 1460 en 1478 gebouwd als hoofdresidentie van de veroveraar van Constantinopel, Mehmet II. Eigenlijk was het een stenen versie van de vroegere tentenkampen van de nomadische Osmanen. Eenmaal door de begroetingspoort met de witte torens bevindt u zich even in de wereld van de Osmaanse sultans. Zo is in de keuken een enorme verzameling Chinees porselein te zien, die via de Zijderoute naar Turkije is gebracht. Tegen extra betaling kunt u ook zien waar dames uit hun harem woonden.

Het Topkapipaleis op de kaap van Istanbul
Het Topkapipaleis op de kaap van Istanbul

Istanbul

De vrouwen van de sultan

Een bezoek aan de harem van het paleis, met 400 vertrekken waar de vrouwen, vrouwelijke slaven en kinderen van de Sultan woonden, is zeer de moeite waard. Omdat voor dit gedeelte van het paleis extra moet worden betaald, is het er vaak lekker rustig. De prachtige hoge kamers, met sierlijk en kleurrijk betegelde muren wekken de illusie dat de vrouwen het hier wel naar hun zin hadden. Dat was voor de meeste bewoners helaas niet het geval. Veel haremvrouwen, die uit Georgië en de Kaukasus waren gehaald of gevangen waren genomen tijdens de Europese veldtochten, leefden in gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden.
De vrouwen die door de sultan in zijn bed werden uitgenodigd hadden wel extra rechten. Als ze hem een kind schonken, klommen ze verder op de ladder en konden ze zelfs op een eigen appartement rekenen. De slaapkamer van de sultan is een van mooiste kamers in de harem, met een enorm hoge gouden hemelbed.
De slaapkamer van de sultan in de harem
Binnentuin voor de ingang van de harem

Een schat aan kostbaarheden

Gedurende hun 470 jaar lange bewind hebben de sultans een enorme collectie aan kostbaarheden opgebouwd. De collectie Chinees porselein in de keuken van het paleis kent wereldwijd – buiten China – zijn gelijke niet. Celadon, het vroegste Chinese porselein is jadekleurig. De Osmanen waren er dol op, omdat ze dachten dat het vergif in het eten neutraliseerde. De gewaden van de sultans verkeren nog steeds in goede staat omdat ze na de dood van de sultan zorgvuldig werden bewaard in afgesloten zakken. In de Hal van de Expeditiepages, waar ooit de garderobes werden beheerd, is onder andere een prachtige kaftan van Mehmet II te zien.