Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Sydney Opera House: pure elegantie

Als een vloot zeilboten in de volle wind, zo staat het Sydney Opera House in de haven. In 1955 schreef de Australische regering een ontwerpwedstrijd uit voor een nieuw theater- en operagebouw Het winnende ontwerp is inmiddels een wereldwijd icoon.

Bedenker van het futuristische gebouw is de Deense architect Jørn Utzon (1918-2008); zijn gedurfde inzending viel meteen op. Utzon was een fervent zeiler en de grote witte daken zouden zijn liefde voor de sport symboliseren. Het is een prachtige verwijzing naar de locatie van het gebouw: aan de haven van Sydney.

Het imposante Opera House
Het imposante Opera House

Sydney

Het unieke ontwerp van de witte ‘zeilen’

Lastig ontwerp

Het ontwerp van Utzon bleek echter niet zo makkelijk uit te voeren. De constructie van de witte ‘zeilen’ bleek een enorme technische uitdaging waar maar liefst 4 jaar aan gepuzzeld werdmoest worden. In totaal werd er 16 jaar gebouwd aan het beroemde opera gebouw. Het Sydney Opera House werd in 1973 geopend en ondanks haar relatief korte bestaan is het al verworden tot hét icoon van Sydney en Australië. De Amerikaanse architect Louis Kahn zei er zelfs over: “De zon wist niet hoe mooi haar licht was, tot zij het zag reflecteren op dit gebouw”.

““De zon wist niet hoe mooi haar licht was, tot zij het zag reflecteren op dit gebouw””

De witte daken reflecteren de zon
Binnen in het Opera House

1600 voorstellingen per jaar

Het hele jaar door worden er in het Opera House musicals, toneelstukken, balletten en natuurlijk opera’s opgevoerd. Bij elkaar zo’n 1600 voorstellingen per jaar. Het complex bestaat uit maar liefst 6 verschillende zalen die geroemd worden om hun prachtige akoestiek. De grootste is de Concert Hall. Bovendien is er ook nog een groot openluchtterrein, het zogenaamde Forecourt, waar regelmatig concerten gegeven worden. Een heerlijke plek op een zwoele zomeravond. Een avondje uit in het Opera House hoeft echter niet per se een theatervoorstelling of concert te omvatten. Op een zwoele Sydney-zomeravond is de Opera Bar de uitgelezen plek voor een hapje en een drankje met op de achtergrond live muziek. Het grote terras biedt geweldige uitzichten op het Opera House en de Harbour Bridge. Dit alles met op de achtergrond live muziek.

Het terras van de Opera Bar

Onder de zeilen

Overdag zijn de diverse rondleidingen door het complex een aanrader. De algemene rondleiding geeft bezoekers een blik in de historie van het Opera House en belicht de baanbrekende architectuur. Voor wie meer interesse heeft in de magie van het theater is de ‘Backstage Tour’ een must. Tijdens deze rondleiding gaat het doek letterlijk omhoog en worden de geheimen van de coulissen prijsgegeven. Reserveren is noodzakelijk, want het aantal plaatsen per rondleiding is beperkt.

Neem een kijkje onder de daken

Foto credits

  • Het unieke ontwerp van de witte ‘zeilen’: gary yim, Shutterstock
  • De witte daken reflecteren de zon: Dan Breckwoldt, Shutterstock