KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De Sydney Tower

De skyline van het centrum van Sydney valt een beetje in het niet; het is vooral de haven die het beeld van de stad bepaalt. Maar de Sydney Tower, ongeveer net zo hoog als de Eiffeltoren, trekt wel degelijk de aandacht. De rest van de stad, inclusief het beroemde Sydney Opera House en de Harbour Bridge, steekt een beetje kleintjes af bij deze 309 meter hoge kolos.

De Sydney Tower staat midden in het Central Business District (CBD) van Sydney. Erg oud is de toren niet: hij is pas in 1981 voltooid. Hij heeft in die korte tijd toch al een groot aantal verschillende namen gehad, waarvan de meest recente de Sydney Tower Eye luidt. Bij de meeste Sydneysiders staat de toren bekend als simpelweg de ‘Sydney Tower’. In de toren zitten restaurants, waar u tijdens het eten geniet van een waanzinnig uitzicht over de stad. De bovenste verdieping is ingericht als observatiedek.

Sydney Tower: 309 meter de lucht in
Sydney Tower: 309 meter de lucht in

Sydney

Een lange weg omhoog

Dat de toren er zou komen, stond al sinds 1968 vast, maar zo’n gigant staat er natuurlijk niet zomaar. Pas na 13 jaar plannen en bouwen was de toren gereed voor het publiek. En zelfs toen was hij nog niet helemaal klaar, in de jaren die volgden is er nog constant aan gesleuteld. In 1998 werd de toren wat opgehoogd met een extra bliksemafleider, van 279 tot 309 meter. Tien jaar later kreeg de hele toren, inclusief het winkelcentrum aan de voet, een flinke opknapbeurt.

Vandaag de dag brengen supersnelle liften de bezoekers binnen 40 seconden omhoog. Het bovenste gedeelte van de toren is een ‘gouden mand’ met 420 ramen over 8 verdiepingen. Twee verdiepingen huisvesten restaurants: de één á la carte, de ander een buffet. Ze draaien allebei rond, maar in tegengestelde richtingen. Boven de restaurants bevindt zich sinds 2005 de Skywalk, een duizelingwekkend platform met een glazen vloer dat op 268 meter boven de straten van de stad uitsteekt. De Skywalk kan alleen onder begeleiding worden bezocht, als onderdeel van een vooraf geboekte tour.

Uitzicht vanuit de toren

4D Cinema

Alsof een driedimensionaal beeld nog niet genoeg is, doet de nieuwste attractie van de Sydney Tower Eye er nog een schepje boven op. In de bioscoop op de 4de verdieping gaan 3D-filmbeelden van de stad, stranden en haven vergezeld van allerlei effecten die tezamen een vierde dimensie creëren. Wind, schuimbellen en zelfs vuur doen mee. Bezoekers maken zo in sneltreinvaart kennis met de stad en omgeving. Buiten de 4D-cinema krijgt u de informatie op een interactieve manier gepresenteerd: zo kunt u op het observatiedek via meertalige aanraakschermen meer te weten komen over het uitgestrekte panorama.

“Wind, schuimbellen en zelfs vuur verrijken de 4D cinema”