KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het symbool van Stockholm

Het is misschien wel meest gefotografeerde gebouw van Stockholm: het stadhuis. Zeker wanneer het silhouet zich tijdens een zonsondergang aftekent tegen een zachtroze hemel, is het werkelijk een plaatje. Het stadhuis staat bol van kostbare wandtapijten, schilderijen, vergulde kroonluchters en koperen deuren. In december is dit het decor voor het somptueuze Nobelbanket, de rest van het jaar zijn ook gewone bezoekers welkom.

De Blauwe Zaal is helemaal niet blauw. Toen architect Ragnar Östberg tijdens de bouw de zaal binnenliep en zag hoe de zon op de hoge bakstenen muren viel, besloot hij die niet blauw te laten stuken maar bloot rood te laten. Dankzij het Nobeldiner is dit de beroemdste zaal, ontworpen als een plein uit de Italiaanse Renaissance. Maar eigenlijk is de Gouden Zaal nog indrukwekkender: hier is de Zweedse geschiedenis verbeeld in 18 miljoen vergulde mozaïektegeltjes die flonkeren in het licht.

Stadhuis van 8 miljoen rode bakstenen
Stadhuis van 8 miljoen rode bakstenen

Stockholm

“De raadszaal vertoont gelijkenis met een langhuis uit de Vikingtijd”

De Koningin van het Mälarmeer

Het Stockholmse stadhuis is toch vooral een stadhuis, met 200 kantoren voor ambtenaren en een raadszaal. Hoewel dat natuurlijk niet zo maar een raadszaal is: door het vele hout, de wanddecoraties en het opengewerkte balkenplafond doet de ruimte denken aan een langhuis uit de Vikingtijd, waar vroeger de leiders van de stam vergaderden. Andere hoogtepunten van het raadhuis zijn het grootste orgel van Noord-Europa met 10.000 pijpen in de Blauwe Zaal en het reusachtige mozaïek van de ‘Koningin van het Mälarmeer’ (de oude bijnaam van Stockholm) in de Gouden Zaal. Het Stadshuspark aan de waterkant biedt een prachtig uitzicht op de oude stad, met op de voorgrond de bevallige bronzen beelden van de vrouwelijke Dansen (dans) en de mannelijke Sången (zang). Vanaf de top van de 106 meter hoge toren – gekroond door de gouden Tre Kronor, het heraldische symbool van Zweden – is het uitzicht op de 14 eilanden van Stockholm nóg mooier.
Gouden Zaal: Koningin van het Mälarmeer

Stadshuskällaren: alle Nobelmenu’s sinds 1901

Marie Curie kreeg schildpadbouillon vooraf, Winston Churchill laafde zich aan gebraden reerug met kastenjepuree en Pablo Neruda verorberde als dessert een soufflé glacé met Grand Marnier. De chef-kok die jaarlijks voor 1.300 gasten het Nobelbanket klaarmaakt, werkt in restaurant Stadshuskällaren. Hier kunt u proeven van alle Nobelmenu’s sinds 1901 – geserveerd op het officiële Nobelservies. In de gewelfde kelder onder het stadhuis staan ook Zweedse klassiekers met een moderne draai op de kaart.
Uitzicht vanaf 106 meter hoogte