KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
  • Reisgids >
  • ’s Werelds beste dierentuinen
 

’s Werelds beste dierentuinen

Hoe vergelijk je dierentuinen met elkaar? Gaat het om de mooiste dieren, de meest buitenissige, of toch de knuffelbaarste? Om de spectaculairste paviljoens of juist de beste benadering van de natuurlijke habitat van dieren in het wild? Of gaat het stiekem ook een beetje om het spektakel? Eigenlijk gaat het natuurlijk om al deze dingen, maar de volgende 5 dierentuinen combineren deze elementen het slimst.

Deze dierentuinen zijn niet alleen begaan met de bezoeker, maar vooral ook met het welzijn én het voortbestaan van de diersoorten zelf. Dat die twee dingen elkaar niet in de weg hoeven staan, bewijzen recente uitbreidingen, waarin de dieren meer ruimte krijgen in compleet gereconstrueerde savannes, regenwouden en woestijnen. Zulke uitbreidingen leveren bovendien een realistischere ervaring voor de bezoeker op, en dat is méér dan alleen een fijne bijkomstigheid.

De Desert Dome in Henry Doorly Zoo
De Desert Dome in Henry Doorly Zoo

Top 5 bestemmingen

De Desert Dome

Henry Doorly Zoo - Omaha

De Henry Doorly Zoo in Omaha, Nebraska is onlangs door de bezoekers van TripAdvisor uitgeroepen tot de beste dierentuin ter wereld. En dat terwijl het grootste project uit de geschiedenis van de 121 jaar oude dierentuin, het 66 miljoen euro kostende African Grassland Project, nog niet eens is voltooid. Vooruit, met de grootste indoor-woestijn ter wereld, een gigantisch indoor-regenwoud, een IMAX-bioscoop en een heuse gorrillavallei kom je al een heel eind. Maar dit jaar komt daar dus nog een complete (outdoor) savanne bij.

Berlin Zoo

De Berlin Zoo, 171 jaar geleden geopend, is de oudste dierentuin van Duitsland en een van de populairste van Europa. Mede dankzij het populaire ijsbeertje Knut – dat veel media-aandacht kreeg nadat het was verstoten door zijn moeder en vervolgens werd grootgebracht door het dierentuinpersoneel. Tussen alle prachtige architectuur van de dierentuin staat het grootste aquarium ter wereld, met ruim 250 tanks. De Zoo huisvest inmiddels de grootste collectie diersoorten ter wereld: meer dan 1.500.
Het ijsbeertje Knut
Een zebra

Singapore Zoo

De Singapore Zoo prijst zichzelf aan als ’s werelds beste regenwouddierentuin, en niet ten onrechte: ze ligt midden in het lommerrijke Mandai-woud in tropisch Singapore. Bijzonder aan deze dierentuin is dat er nauwelijks sprake is van kooien: vrijwel alle dieren bevinden zich in de open habitats. De bezoekers die ze komen aangapen worden over veilige paden geleid en zonodig afgeschermd door grachten. Zo voelt een bezoek meer aan als een wandeling door het bos dan een klassieke dierentuinervaring.

London Zoo

Wat begin 19de eeuw werd opgezet als een wetenschappelijke inrichting voor dierenonderzoek is inmiddels uitgegroeid tot een van de oudste en grootste dierentuinen: de London Zoo. Tot op de dag van vandaag breidt het management deze uit met nieuwe gebouwen en attracties waarvoor toparchitecten aan het werk worden gezet. London Zoo was ook de eerste dierentuin met een speciale omgeving voor kinderen. Leuk om te weten: in het Reptile House werden scènes opgenomen voor ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’.
Giraffes in Regent Park
Groeten vanaf de Australische savanne

Taronga Zoo - Sydney

Alsof het uitzicht over Sydney Harbour met het Opera House niet al spectaculair genoeg is, doet Taronga Zoo er nog een schepje bovenop: een giraffe op de voorgrond. En omdat dit tenslotte toch ook Australië is, kunnen bezoekers ook op koala’s en vogelbekdieren rekenen in deze met prijzen overladen dierentuin. Sinds kort bestaat de unieke mogelijkheid er te overnachten. Met de ‘roar and snore’-optie kunnen bezoekers slapen in luxe safaritenten aan de rand van de ‘savanne’ – met leeuwen en al.