KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De langste muur ter wereld

Als een gigantische draak kronkelt de Chinese Muur door woestijnen en graslanden, over bergen en plateaus. De lengte van het bouwwerk wordt geschat op 8.852 kilometer. Niet alle delen van de muur zijn even goed bewaard gebleven – duizenden jaren geschiedenis hebben uiteraard hun sporen achtergelaten. Beijing is een uitstekend vertrekpunt voor een bezoek aan zowel de gerestaureerde als de authentiekere delen van de muur.

Het meest westelijke punt van de muur ligt bij Jiayuguan, in het hart van de Gobiwoestijn. 2.300 kilometer verderop eindigt de muur in de Oost-Chinese Zee. In feite betreft het niet één maar een aantal muren. De eerste stukken werden al gebouwd in de 7de eeuw voor Christus, en verscheidende Chinese dynastieën hebben daarna de muur uitgebreid. Als verdediging tegen invasies uit het noorden, maar ook om het aanzien van de keizers te verhogen.

De Muur kronkelt over bergpieken
De Muur kronkelt over bergpieken

Beijing

Wat druk, maar erg mooi

Badaling en het Museum van de Chinese Muur

De muur is bij Badaling prachtig gerestaureerd. Dit gedeelte, dat dateert uit de Mingdynastie, is het makkelijkst te bereiken vanuit Beijing. Badaling ligt op ongeveer 70 kilometer van het centrum van de Chinese hoofdstad. Hier vindt u ook het Museum van de Chinese Muur, waar de bouw en de geschiedenis van de dynastieën rond de muur worden belicht. Nadeel van de locatie vlakbij Beijing is dat het er erg druk kan zijn. Wie fit genoeg is, loopt gewoon net zo lang oost- of westwaarts tot het wat rustiger wordt.

Ongerept Jinshanling

Een van de meest ongerepte delen van de muur ligt bij het dorp Jinshanling, 125 kilometer ten noordoosten van Beijing. Over een traject van 10 kilometer zijn nog veel van de oorspronkelijke kenmerken te zien. Omdat ervoor is gekozen dit stuk van de muur zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat te bewaren, moet er soms wel wat worden geklauterd. U kunt eventueel overnachten in het dorpje. Jaarlijks vindt hier in mei ook de Great Wall Marathon plaats.

+ Lees meer

Een authentiek stuk Muur bij Jinshanling

De rennende expert

De Engelse geoloog en geograaf William Lindesay legde in 1987 een route af van maar liefst 2.470 kilometer over de Chinese Muur. Hij deed dat rennend, in zijn eentje. Sindsdien voert hij onderzoek uit naar de Muur. In 2011 leidde hij een expeditie naar Mongolië, waar hij een deel van de Muur ontdekte die sinds de tijd van de heerser Dzjengis Khan vergeten was. Voor geïnteresseerden organiseert hij avontuurlijke tours langs en over de Muur.

Waar de Muur de zee ontmoet

Laolongtou, de Muur bij zee

Bij Shanhaiguan ontmoet de Chinese Muur het water van de Golf van Bohai, in het noordelijke deel van de Oost-Chinese Zee. Dit bijzondere punt, 300 kilometer buiten Beijing, is goed te bereiken met de exprestrein, die er 2,5 uur over doet. De Muur reikt hier 20 meter de zee in. Dat deed de lokale bevolking een beetje denken aan een draak die water drinkt. Vandaar de naam Laolongtou, wat zoveel betekent als oude drakenkop.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Laolongtou, 5 kilometer ten zuiden Shanhaiguan, provincie Hebei