KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

’s Werelds oudste openluchtmuseum

De drukst bezochte attractie van Stockholm trekt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers. Terecht, want in Skansen, het in 1891 geopende openluchtmuseum, wandelt u zomaar door 5 eeuwen Zweedse geschiedenis. Ruim 150 traditionele woonhuizen, winkels, pakhuizen, hoeves en kerkjes uit alle windstreken zijn hier gereconstrueerd. In de bijbehorende dierentuin vergapen kinderen zich aan beren, rendieren en elanden.

Nostalgie en geschiedenis omringen je in Skansen overal. Het geurt naar versgebakken kaneelbolussen. De bakker is voor dag en dauw opgestaan om met zijn blaasbalg aan de slag te gaan – het duurt uren voordat de oude houtoven eindelijk op temperatuur is. Een paar deuren verderop is de apotheker in de weer met potten, flessen en pipetten om allerhande destillaten en poeders om te toveren tot geneesmiddelen. En in het Sami-kamp worden rendieren gemolken rond de lavvu’s, de typisch Lapse tenten.

Skansen: 5 eeuwen Zweedse geschiedenis
Skansen: 5 eeuwen Zweedse geschiedenis

Stockholm

Wandelen door Zweden in het klein

Het is een reis door Zweden in het klein, een wandeling over de door iepen en eiken omzoomde paden van Skansen. De historische huizen zijn geografisch gegroepeerd: gebouwen uit Lapland staan in het noordelijke deel, die uit centraal Zweden in het midden, en huizen uit Skåne en Småland in het zuiden. Het oudste gebouw is een prachtig 14de-eeuws houten pakhuis uit het Noorse Telemark – ten tijde van de oprichting van Skansen waren Zweden en Noorwegen nog verenigd. Dit is nu het enige niet-Zweedse gebouw.
De nieuwste aanwinst is een duo schattige Stockholmse tuinhuisjes van begin vorige eeuw, inclusief de bijbehorende volkstuintjes. Het centrum van Skansen bestaat uit een oude dorpskern, compleet met slingerstraatjes, trapsteegjes en een kerkje, schooltje en postkantoortje rond een pleintje van  kinderkopjes. In diverse werkplaatsen doen ook de plaatselijke pottenbakker, ijzersmid, meubelmaker en glasblazer alsof het nog steeds 1850 is.

“Een 14de-eeuws houten pakhuis uit het Noorse Telemark is het oudste gebouw van Skansen”

De ingang van Stansen

De man achter Skansen

Skansen zou niet bestaan zonder Artur Hazelius. Nadat hij als linguïst de basis had gelegd voor de officiële Zweedse spelling, reisde hij het land door. Hij ontdekte dat de Zweedse cultuur danig te lijden had van de oprukkende industrialisering en modernisering. In 1891 richtte hij Skansen op, ’s werelds eerste openluchtmuseum. Veel attributen die er nu nog zijn te zien, van traditionele kostuums tot bladmuziek van folkloristische liederen, heeft Hazelius zelf verzameld. Zijn concept van een ‘levend’ openluchtmuseum kreeg in de hele wereld navolging. In de laatste jaren van zijn leven – hij overleed in 1901 – woonde Hazelius in Skansen, in het Gula Huset (het gele huis).
Het postkantoor van begin 20ste eeuw