KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Drie prachtredenen voor een dagje Krka

Nationaal park Krka staat bekend als een van de mooiste plekjes van Kroatië en bevindt zich op een uurtje rijden van Split. Bijzonder is dat het planten- en dierenleven van het park vrijwel geheel onaangetast zijn gebleven. Het park is vernoemd naar de rivier Krka, die het ruim 100 vierkante kilometer tellende gebied doorkruist. Met een groot aantal spectaculaire watervallen onderweg.

Het park gooit echter niet alleen hoge ogen op het gebied van natuurschoon. Veel bezoekers komen hier ook voor het historisch erfgoed, waaronder twee middeleeuwse kloosters en Romeinse catacomben. Buiten het park, aan de mond van de Krka, bevindt zich bovendien het prachtige stadje Šibenik. Het is goed toeven in dit knusse doolhof van straatjes, dat is gebouwd tegen een bergwand – met uitzicht op de Adriatische Zee. Park en stadje: het kan allemaal in één dag worden bezocht.

Watervallen in de Krka rivier
Watervallen in de Krka rivier

Split

Skradinski buk

Watervalpracht

De loop van de Krka wordt in het park zeven keer onderbroken door natuurlijke trappen van kalksteen die telkens een serie watervallen opleveren. De laatste, Skradinski buk, is de langste en meest indrukwekkende. Hier klatert het water langs 17 ‘treden’ van 200 tot 400 meter breed in totaal 46 meter naar beneden. Bezoekers kunnen alles vanaf een speciaal wandelpad goed bekijken. Het weelderige ecosysteem in en om het water is een genot; het zit vol diepgroene vegetatie, kleurrijke vlinders, zangvogels en amfibieën.

Kloosterpracht

Vanaf de watervallen van Skradinski buk is het mogelijk een bootexcursie te maken naar Visovac, een schilderachtig eilandje in de Krka dat vrijwel volledig wordt ingenomen door een klooster van de orde van Franciscanen. Hoewel het huidige gebouw stamt uit de 19de eeuw, strekt de geschiedenis van het eilandje als spiritueel centrum terug tot de vroege 15de eeuw. Verderop aan de rivieroever ligt het nog oudere Servisch-orthodoxe klooster Kra, dat in de 14de eeuw boven op een Romeinse begraafplaats is gebouwd.
Het klooster-eilandje Visovac
Wandelen door Krka

Natuurpracht

Vanaf het ‘meer’ van Visovac (een verbreding van de Krka-rivier) loopt een prachtig wandelpad van 8,5 kilometer lang naar de parkeerplaats aan de ingang van het park. Info-panelen langs de route bieden extra inzichten in de unieke geologie, flora en fauna rond het pad: de omgeving is  een belangrijke habitat voor meer dan 800 planten- en 200 vogelsoorten. Het traject heeft, dankzij een totaal hoogteverschil van 176 meter, heel wat mooie uitkijkpunten. Een ongehaaste wandeling duurt tussen de 2,5 en 3 uur.