KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Treinen en totempalen in Stanley Park

Het groene hart van Vancouver heet Stanley Park. In deze 400 hectare aan natuurschoon zoeken de inwoners van Vancouver massaal ontspanning, want tussen al dat groen is heel wat te doen! De populairste attractie is de Seawall, een 22 kilometer lange muur langs het water die voor een groot deel rond Stanley Park loopt.

Hardlopers, wandelaars, skaters en fietsers weten elke dag in grote getalen hun weg naar het pad op de Seawall te vinden. Dit pad is ideaal om rustig te kunnen sporten met bovendien een prachtig uitzicht over de oceaan. De aanleg van deze wal begon in 1917, om de erosie van de oevers tegen te gaan. Het duurde maar liefst 60 jaar voor de Seawall klaar was, maar volgens inwoners van Vancouver is het één van de beste toevoegingen aan de stad ooit.

Stanley Park vanuit de lucht
Stanley Park vanuit de lucht

Vancouver

De Stanley Park Miniature Train

Stanley Park Miniature Train

Een van de meest relaxte manieren om het park te verkennen is met de Stanley Park Miniature Train. De trein rijdt een route van ongeveer 2 kilometer langs prachtige natuur, over bruggen en door tunnels. De locomotief is een replica van de Canadian Pacific Railway #374 die in 1887 de eerste passagierstrein Vancouver binnentrok. Een paar keer per jaar rijdt de trein als thematrein; in oktober wordt hij omgedoopt tot Ghost Train voor Halloween en tijdens de feestdagen rijdt hij als Bright Nights Christmas Train door een sprookjesachtig verlicht park.

Kleurrijke totempalen

De bekendste attractie van Stanley Park is de verzameling totempalen bij Brockton Point. In de loop der tijd zijn in Vancouver en omgeving diverse totempalen gevonden, waarvan de replica’s nu in Stanley Park staan - de originelen, waarvan sommigen dateren uit 1880, zijn verspreid over diverse musea. In de palen zijn mythische verhalen gegraveerd van oude Indiaanse stammen en 8 van de 9 palen zijn beschilderd. De negende, onbeschilderde, paal werd in 2009 toegevoegd door Robert Yelton, een lid van de Squamish Nation-stam, op de plaats waar de Yelton-familie oorspronkelijk woonde. De paal is een eerbetoon aan zijn moeder, een van de laatste mensen die in Stanley Park hebben gewoond.

De totempalen van Stanley Park
Het Vancouver Aquarium

Het Vancouver Aquarium

Midden tussen al het groen van Stanley Park ligt het Vancouver Aquarium. Hier zijn meer dan 50.000 dieren te bewonderen waaronder zeeotters, dolfijnen, anaconda’s en haaien. Ze zwemmen rond in grote watertanks waarin ook ander zeeleven zoals koraal, zeesterren en waterplanten te zien is. Het aquarium heeft het behoud van de oceanen hoog in het vaandel staan en maakt bezoekers daarvan graag bewust met allerlei (interactieve) tentoonstellingen. De winst die wordt gemaakt met de entreekaartjes gaat naar projecten die bijdragen aan behoud van de oceanen.

Stanley Park Hollow Tree

De Stanley Park Hollow Tree heeft een speciaal plekje in het hart van veel inwoners van Vancouver. De boom is tussen de 700 en 800 jaar oud en heeft aan de onderkant een grote holte, waar in de loop der tijd fietsers, auto’s en zelfs olifanten in geposeerd hebben. Door een zware storm in 2006 raakte de boom beschadigd en werden er uit veiligheidsoverwegingen plannen gemaakt om de Hollow Tree te kappen. Dit tot groot ongenoegen van een groep inwoners. Met een grootschalige geldinzamelingsactie wisten zij een aanzienlijk bedrag binnen te slepen om de boom te stabiliseren. Dankzij hun inspanningen maakt de Hollow Tree nog altijd deel uit van Stanley Park.

De Stanley Park Hollow Tree