KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Op truffeljacht in Italië

Een stedentrip naar Turijn in de herfst wordt gedenkwaardiger met een uitstapje naar het heuvelachtige Piemonte, de truffelstreek van Italië. Bijna het hele jaar door worden hier zwarte truffels gevonden, maar van september tot en met november brengt deze prachtige streek u ook de aromatische witte truffel. In deze periode staat Piemonte in het teken van truffelmarkten, truffeljachten en truffelgerechten.

Drie eeuwen geleden waren het de koks van de Franse koning Lodewijk XIV die de truffel als een delicatesse introduceerden. De truffel is een zwam die ondergronds groeit, hij wordt voornamelijk in Italië en Spanje gevonden. Het zwammetje heeft een sterke aroma en een unieke paddenstoelensmaak. De truffel is een zeer geliefd product onder fijnproevers; menig restaurant met Michelinster heeft hem op het menu staan.

De heuvels van Piemonte
De heuvels van Piemonte

Turijn

Honden vervangen varkens

Een truffeljacht is een unieke ervaring: u ervaart de samenwerking tussen mens en hond ‘live’. Truffeljagers werken vaak graag alleen omdat de truffel zo zeldzaam is en de concurrentie altijd op de loer ligt. Toch zijn er jagers die het leuk vinden truffelliefhebbers mee te nemen op hun speurtocht. Vroeger gebruikte de jager een varken om de truffels op te sporen. Een groot risico, want voordat de speurder het besefte, had het gulzige beest een kostbaar bezit in zijn maag. Nu gaat hij bijna altijd op jacht met goed afgerichte honden die met hun uitzonderlijke reukorgaan het sterke aroma van de truffel al op kilometers afstand ruiken.
Truffeljacht met hond

Van zwam tot steringrediënt

Tijdens het truffelseizoen is er in Piemonte nauwelijks een restaurant te vinden dat géén truffels op zijn menukaart heeft staan. Helaas hangt er wel een prijskaartje aan de delicatessen, de prijs voor een kilo witte truffels kan oplopen tot 6.500 euro. De truffel is namelijk een zeer schaars product. Witte en zwarte truffels worden daarom ook wel het witte en zwarte goud genoemd. Laat u echter niet afschrikken door de prijs, want de karakteristieke en intense smaak van de truffel is werkelijk ongeëvenaard. Probeer het anders met een kleine hoeveelheid: alleen al wat geraspte truffel op een bordje tagliatelle jaagt de smaakpapillen naar de zevende hemel.
Pasta met truffel

Truffels proeven op de markt

In Piemonte zijn tijdens het truffelseizoen verschillende truffelmarkten. Hier worden prijzen uitgereikt voor de mooiste, grootste en lekkerste truffels. U kunt er allerlei lokale producten waarin truffels zijn verwerkt proeven en kopen, van olie tot honing en van kaas tot chocolade. De bekendste truffelmarkt in Piemonte is die van de plaats Alba. Het is de grootste en meest prestigieuze truffelbraderie van de regio. Als u er op tijd bij bent, reserveer dan een wijn- en truffelproeverij: u geniet hier van heerlijke wijnen en truffelgerechten.
Truffelmarkt in Alba