KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Onder water in het Two Oceans Aquarium

Het Two Oceans Aquarium biedt een kijkje in het leven van 2 verschillende oceanen. Kaapstad ligt tenslotte op de scheiding van de Atlantische en Indische Oceaan. Dat zorgt voor een unieke onderwaterwereld en een grote diversiteit aan waterleven.

Maar liefst 2 miljoen liter water zit er in de watertank van de I&J Predator Exhibit. Het is de verblijfplaats van een van de grootste trekpleisters van het aquarium: de zandtijgerhaaien. U kunt aan alle kanten om de tank lopen en er loopt zelfs een tunnel doorheen. Elke middag om half 4 worden de haaien gevoerd. Behalve haaien leven er in de tank nog meer tropische roofdieren, zoals de geelstaartschar en de leervis.

Het Two Oceans Aquarium
Het Two Oceans Aquarium

Kaapstad

Duiken tussen de haaien

Een van de unieke aspecten van het aquarium is de mogelijkheid om  in 2 verschillende tanks te duiken. Ervaren duikers kunnen zwemmen tussen de kelpwouden in de Ocean Basket Kelp Forest Exhibit. De echte durfals kiezen voor een duik tussen de haaien in de I&J Predator Exhibit. Hier zwemt de bezoeker echt vrij tussen de haaien, dus zonder kooi. De haaien staan op de lijst van ‘vriendelijke haaisoorten’ dus de duik is veilig. Naast wat lef is een duikbrevet voor deze ervaring wel een vereiste.

Duiker in I&J Predator Exhibit
De ‘touch pool’ in Atlantic Ocean Gallery

Twee totaal verschillende oceanen

De Oceans of Contrast-tentoonstelling is verdeeld in 2 delen. In de Atlantic Ocean Gallery staat het leven van de koude Atlantische Oceaan centraal. Hier zwemt onder andere het zeer zeldzame Knysna-zeepaardje en komen bezoekers oog in oog te staan met de gigantische spinkrab. In de ‘touch pool’ kan de structuur van anemonen, zeesterren en kelp (een soort zeewier) gevoeld worden. De Indian Ocean Gallery draait om het leven in de warmere Indische oceaan; deze tank is een explosie van kleuren door de vele tropische vissoorten die hier rondzwemmen.

Mysterieuze kelpwouden

Kelpwouden zijn een veel voorkomend verschijnsel in de oceanen rondom Kaapstad. Hoe bijzonder deze wouden van zeewier zijn, kunt u ervaren in dit aquarium. Het Ocean Basket Kelp Forest Exhibit is een onderwaterbos waarin metershoge kelpplanten groeien. De lange stengels zorgen voor een mysterieuze sfeer en een veilig onderkomen voor de honderden gekleurde vissen die zich prima thuis voelen in dit woud.
En dan is er nog de Sappi River Meander die de loop van een rivier volgt: van de oorsprong hoog in de bergen tot de uitmonding in de oceaan. Op het aangelegde strand spoelen golven aan en ziet u een kolonie Afrikaanse pinguïns. De hier geboren jongen worden door het aquarium vaak in het wild uitgezet. Langs de rivier groeien prachtige tropische planten en kletteren watervallen naar beneden. Ook is er een kikkervijver waar u alles te weten komt over deze amfibieën.

De Afrikaanse pinguïn