KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Bezoek een pandacentrum

De reuzenpanda is hét symbool van China. Hoewel ze ooit verspreid over het hele land leefden, houden deze bamboeberen zich nu goed schuil in de onherbergzame wouden van Centraal-China. Wilt u er een zien, kunt u het beste afreizen naar voortplantingscentra rondom Chengdu, waar kennis over panda’s wordt verzameld en van waaruit de dieren – uiteindelijk – worden vrijgelaten in het bos. Het bekendste centrum is het Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding.

Stropers, ontbossing en een stevige bevolkingsgroei hebben het panda's de afgelopen eeuwen moeilijk gemaakt: ze worden met uitsterven bedreigd. Daarom probeert een aantal onderzoekscentra de populatie in stand te houden. In het Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, aan de rand van Chengdu, leven tientallen panda’s. Het centrum oogt als een natuurpark waarin de dieren betrekkelijk ‘vrij’ leven. In de ochtend kauwen ze op de bamboe die ze gevoerd krijgen, waarna ze in de middag vaak slapen. De vroege ochtend is daarom het beste moment voor een bezoek aan het pandacentrum.

Reuzenpanda’s, in het wild lastig te vinden
Reuzenpanda’s, in het wild lastig te vinden

Chengdu

Even poseren voor de camera

Het trage ritme van de panda

Het aantal panda’s neemt snel af. Een van de redenen daarvoor is dat voortplanting voor de panda een regelrechte uitdaging is. Vrouwtjes zijn maar een fractie van het jaar vruchtbaar en de mannetjes hebben een zwak libido. Mocht het er toch van komen, dan is de paring in het voorjaar en werpt de moederbeer na 4 à 5 maanden zwangerschap een jong pandabeertje. Een pasgeboren panda weegt slechts zo’n 100 gram – een fractie van het volwassen gewicht van een panda (meer dan 100 kilo). Als u veel geluk hebt, kunt u in onderzoekscentra een babypanda spotten. U kunt er (tegen betaling) zelfs mee op de foto.

De troost van de panda

Misschien zijn het wel de zwarte vlekken rondom de ogen die panda’s zo aandoenlijk maken. Er is een Chinese legende die verklaart waar die vlekken vandaan komen. Het verhaal verschilt soms hier en daar. Maar meestal gaat het over een meisje dat bevriend was met de panda's, in de tijd dat de beren nog helemaal wit waren, op hun zwarte poten na. Op een dag overleed het meisje en huilden de dieren tranen met tuiten. Ze wreven eindeloos met hun zwarte poten in hun ogen. Vandaar die zwarte vlekken. En om elkaar te troosten, omhelsden ze elkaar, waardoor ook de oren en schouders zwart werden.

+ Lees meer

Wie weerstaat de ogen van de pandabeer?

Bekijk op kaart

Het Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding, 1375 Xiongmao Ave, Chenghua, Chengdu, Sichuan, China, 610081