KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Walvissen spotten langs de kust

Zuid-Afrika is een van de beste bestemmingen ter wereld om walvissen te spotten. Ieder jaar migreren deze dieren van de koude wateren van Antarctica naar het warmere klimaat van Zuid-Afrika. In en rondom Kaapstad zijn tientallen locaties aan de kust waar deze dieren bewonderd kunnen worden, zowel vanaf het land als op het water.

Grofweg zijn er van juni tot november walvissen te zien, maar het verschilt per locatie wanneer het aantal walvissen op zijn hoogtepunt is. Op ongeveer anderhalf uur rijden van Kaapstad ligt de zelfbenoemde walvishoofdstad van de wereld, het dorp Hermanus. Tussen juni en december (met een piek in september en november) zijn hier veel walvissen te vinden. Het warme water aan de kust van Hermanus is dan ideaal voor walvissen om te spelen en te paren. Een top 3 van walvisspots van Kaapstad tot Hermanus.

Walvis dicht bij de kust van Zuid-Afrika
Walvis dicht bij de kust van Zuid-Afrika

Kaapstad

False Bay, de beste walvisspot van Kaapstad

De beste plek in Kaapstad om walvissen te spotten is aan de False Bay-kant van de Kaap, waar het water warmer is. Hier migreren de walvissen van half augustus tot ongeveer half oktober. Langs de kustroute zijn verschillende uitkijkpunten waar gestopt kan worden om deze gigantische zoogdieren met een verrekijker op te sporen. Tip: op dagen met weinig wind (en dus rustig water) zijn de walvissen een stuk makkelijker te spotten.

Walvissen spotten in False Bay
Autoweg tussen Gordon’s Bay en Rooiels

De prachtige stranden van Gordon’s Bay

Ongeveer halverwege Kaapstad en Hermanus ligt het pittoreske plaatsje Gordon’s Bay met zijn prachtige stranden. Walvissen worden hier het meest gezien tussen juli en september. Een goed uitkijkpunt is de Steenbrasdam, een leuke picknickplek die ook een mooi uitzicht over Gordon’s Bay zelf biedt. Gordon’s Bay ligt ook aan de prachtige Clarence Drive-kustroute die helemaal te volgen is tot Betty’s Bay – de moeite waard, want hier huist een grote pinguïnkolonie.

Hermanus: walvissen zien van dichtbij

Het eindpunt Hermanus biedt zonder twijfel de beste gelegenheid om walvissen vanaf het vaste land én het water te bekijken. De dieren zijn hier duidelijk te zien vanaf uitkijkpunten op de schilderachtige wandelroute die over de kliffen loopt, soms zelfs op een kleine 25 meter afstand. Boottochten komen nog dichterbij. Ieder jaar in september organiseert Hermanus het Whale Festival, een evenement waarbij het bestaan van de walvis gevierd wordt met vele concerten en culinaire activiteiten.

De kust van Hermanus